NE IDE IM DOBRO

Timovi imaju samo deset čitača, u kućama su ‘očitali‘ svega 39 pasa, a građani uopće ne surađuju

Podaci za prva dva tjedna akcije koja se diljem grada naziva ‘psećim popisom stanovništva‘ nisu ohrabrujući
Image: 257005358, License: Rights-managed, Restrictions:, Model Release: yes, Credit line: Farlap/Alamy/Alamy/Profimedia
 Farlap/Alamy/Alamy/Profimedia

Prije gotovo tri tjedna počela je diljem Zagreba kontrola pasa, koju vlasnici tih ljubimaca među sobom u šali nazivaju psećim popisom stanovništva. Tri godine kasni ta akcija, ali mnogi su pohvalili činjenicu da je ona uopće započela. U gradu živi 70 tisuća čipiranih pasa, dok se o nečipiranima ni ne nagađa, tako da je jasno da je to veoma obiman posao.

Zato smo od Gradskog ureda za komunalne poslove zatražili da nam dostave podatke o tome kako akcija napreduje. Pohvalili su se kako je u toj pojačanoj kontroli oko osnovnih škola, vrtića, parkova i sličnih površina očitano 145 mikročipova. Što se tiče kucanja na vrata, ulaska u dvorište i provjere je li pas čipiran, brojke su skromnije - očitano je svega 39 mikročipova.

- Odjel komunalnog redarstva trenutno raspolaže s deset mikročitača, dok je na prostoru grada Zagreba oformljeno šest timova za provjeru mikročipiranih pasa. Navedeni timovi sukladno potrebama i mogućnostima obavljaju provjeru mikročipiranih pasa na površinama javne namjene, dok se provjere po kućanstvima uglavnom provode putem organiziranih akcija te po potrebi i uz suradnju s policijskim službenicima - stoji u odgovoru kojeg su nam poslali.

Što se tiče broja pasa koje su otkrili kako žive bez mikročipa, a to znači i da ljubimac nikad nije cijepljen protiv bjesnoće, u prvom tjednu su pronašli ravno - jednog! Podatke o njemu su proslijedili Veterinarskoj inspekciji.

- Kada je pak riječ o teškoćama prilikom obavljanja kontrole, tijekom razdoblja provedbe akcije službenici Odjela komunalnog redarstva nailaze na brojne poteškoće, pri čemu se posebice ističu manjak suradnje i needuciranost građana o važnosti mikročipiranja pasa - pojasnili su.

Požalili su se kako nailaze na opor građana, koji ih ne puštaju na svoje posjede. Imaju problema i kada treba utvrditi identitet osobe koja krši odredbe zakona vezanih za životinje.

- Što se tiče procjene vremenskog razdoblja potrebnog da se provjere svi psi na području grada Zagreba, ističemo da realnu procjenu nije moguće sa sigurnošću dati jer se brojčano stanje pasa mijenja iz dana u dan, a s obzirom na to da broj životinja nije stalan - stoji u dopisu kojeg potpisuje pročelnik ureda Dinko Bilić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:27