BEZ MILOSTI

Sutkinja kaznila muškarca koji je pucao na medvjeda u nacionalnom parku: ‘Kakav je to razlog?‘

Napravio je niz prekršaja i za to će platiti nešto više od pet tisuća eura

Ilustracija

 Paul Williams/Sciencephoto/Profimedia

Kanađanin koji je upucao medvjeda u nacionalnom parku platit će za to paprenu kaznu i to nakon što je sutkinja odbila uvažiti njegovo objašnjenje zašto je ubio životinju. On je, naime, tvrdio da je to napravio jer se bojao. No, neće ga to poštedjeti kazne 7500 kanadskih dolara (nešto više od pet tisuća eura) koje će platiti kao odštetu.

Serge Painchaud je u kolovozu prošle godine s dva je prijatelja planinario u nacionalnom parku Jasper. Na put je, osim šatora i hrane, ponio i sačmaricu. Kanadski zakoni zabranjuju da se to oružje nosi na ovakve staze, a zabranjuje i pucnjavu u nacionalnim parkovima. No, nije tu kraj njegovim prekršajima. U nekom trenutku se umorio, pa je rekao prijateljima da nastave s usponom, a on se odlučio vratiti nazad.

Nedugo nakon podneva, dok se vraćao, naišao je na medvjeda nedaleko od staze. Kako tvrdi, jako se uplašio. Medvjed je, sudeći po dokazima, bio oko 30 metara daleko od njega i prelazio je maleni obronak. Muškarac je ispalio hitac upozorenja, a kad mu se medvjed približio, upucao ga je. Nesretna životinja se, krvava, srušila i skotrljala niz kosinu te potom odjurila u šumu.

Painchaudovi prijatelji su čuli pucnjeve i pozvali čuvare parka, koji su odmah došli vidjeti što se događa.

- Potraga za medvjedom je bila vrlo izazovna, kako zbog gustine šume, tako i zbog konfiguracije terena. Ranjeni medvjedi znaju biti veoma agresivni kad im se približi, pa su članovi naše potražnog tima morali biti veoma oprezni - kažu iz uprave parka za Guardian.

Oni su, naime, pronašli dvije čahure na mjestu odakle je Painchaud pucao, a onda su slijedili tragove krvi.

U Kanadi nisu česti napadi ovih medvjeda na ljude, iako su susreti prilično redoviti.

Imajući sve to na umu, sutkinja Rosanna Saccomani odbila je obranu.

- Mislim da se objašnjenje ‘bojim se medvjeda‘ može primijeniti na bilo koju osobu u vašoj situaciji. Svi se bojimo medvjeda - rekla je i ‘odrezala‘ mu kaznu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. lipanj 2024 03:10