NEOBIČNA BIĆA

Sretan vam Međunarodni dan američkog bodljaša, iznimno važne vrste o kojoj svi malo znamo

Procijenjeno je da se godišnje ulovi oko pola milijuna ovih bodljaša kojima se ukloni 30 posto krvi za biomedicinsku industriju

Američki bodljaš

 Akvarij Pula

Međunarodni dan američkog bodljaša obilježava se svake godine 20.lipnja kako bi se istaknula važnost ove vrste, ali i razlozi njezine ugroženosti, piše Aquarium Pula.

Američki bodljaš najbliži je živući potomak drevnih trilobita koji su srodstveno bliži škorpionima i paucima, a danas postoje samo četiri vrste bodljaša od kojih je najpoznatija vrsta Limulus polyphemus rasprostranjena na zapadnoj obali Atlantika, od Južnog Mainea do Yucatana. Važna su poveznica s obalnim sustavom jer na plažama polažu milijune jaja koja su hrana morskim pticama i drugim kopnenim grabežljivcima, dok njihov tvrdi oklop služi kao mikrostanište za različite vrste beskralježnjaka.

Najvažnija uloga u humanoj medicini je proizvodnja limusnog amebocitnog lizata (LAL) od amebocita iz krvi, koji se koriste za detekciju bakterijskih endotoksina, a procijenjeno je da se godišnje ulovi oko pola milijuna ovih bodljaša kojima se ukloni 30 posto krvi za biomedicinsku industriju.

Prekomjeran ulov za biomedicinska ispitivanja, hranu i gubitak staništa zbog razvoja obale uvrstili su ovu vrstu u osjetljivu kategoriju (VU-Vulnerable) IUCN-ovog popisa.

image

Američki bodljaš

Akvarij Pula
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 05:09