UGRIJALO JE

Sretan vam dan ptica čiji povratak simbolički označava početak proljeća

Ova ptica je u Hrvatskoj prisutna tijekom proljeća i ljeti, uglavnom od kraja ožujka do listopada, a zimuje u Africi

Lastavice

 Gavin Rowley/Alamy/Alamy/Profimedia

Povratak lastavica simbolično označava i dolazak proljeća, pa je zato 19. ožujka odabran za Svjetski dan lastavica. Ova vrsta ptica, koja je mnogima omiljena, živi blizu nas: svoja gnijezda savijaju među ljudima, u naseljima, i poznato je da to rade više od sedam tisuća godina, kažu iz Parka prirode Lonjsko polje, odakle su svima čestitali današnji dan.

- Lastavica je u Hrvatskoj prisutna tijekom proljeća i ljeti, uglavnom od kraja ožujka do listopada, a zimuje u Africi. Česta je gnjezdarica u poljoprivrednim krajevima s malim naseljima, no zna se gnijezditi i u većim gradovima u kojima je brojniji njen srodnik piljak. Izvan sezone gniježđenja jata se često odmaraju i noće u trščacima.

Njeno je gnijezdo oblika četvrtine kugle “sazidano” od blata i prožeto biljnim materijalom. Smješta ga na krovne grede, izbočine u stajama, kolibe, ispod mosta, u zgradi i na sličnim mjestima. Obično lovi kukce nisko iznad tla, ali i u visini krošnji - objavili su.

Najbolji način za proslavu današnjeg dana jest - pustiti lastavice da gnijezdo naprave na našem domu. Ako nam smeta ono što iz njega ispada, to je barem lako riješiti - ispod gnijezda se postavi daska i onda nestaju svi problemi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 13:26