MALENA NAPAST

Snimka za koju je Tito htio da se izbriše, jer ga je smetalo ponašanje njegova - psa!

Pokušao je održati govor, ali pudlica je imala drugačije ideje o tome čiji se glas treba čuti

Ilustracija

 -/Imagno/Profimedia/-/Imagno/Profimedia

Poznato je da je Josip Broz Tito imao nekoliko njemačkih ovčara, ali je isto tako obožavao i pudlice. Zbog "incidenta" s jednom od njih zabranio je objavljivanje snimka jedne sjednice.

Kako se pričalo, Tito je navodno jednom prilikom s Bajkalskog jezera poslao na Brione privatni avion po svog omiljenog pudla Jimmya samo da bi ga "razveselio".

Neki ljudi su čak tvrdili da su Titove pudlice bile obučene za otkrivanje eksploziva. Došle su iz Sovjetskog Saveza kako bi predsjednika zaštitile od "unutrašnjih i spoljašnjih neprijatelja". Međutim, prema službenim podacima, grčka kraljica Frederica je predsjedniku poklonila prvi par pudlica. Drugi par činili su ženka, koju je on kupio u Francuskoj i mužjak Jimmy, kojeg je dobio, ni manje ni više nego od UN-a.

Poslije Titove smrti napokon je objavljena snimka na koje se vidi kako se tijekom sjednice "bori" s jednom od pudlica. On je zabranio objavu snimka i tražio da se izbriše. Međutim, očigledno je ona ipak arhivirana.

Na snimci vidimo kako Tito pokušava održati govor, dok pudlica skače oko njega, piše Klix.

- Idi tamo pa se divi" - između ostalog joj je poručio.

Srpski mediji su objavili da je veterinar Aleksandar Mitrović potvrdio navode da su pudlice čuvale Tita.

- Posebno je zabavan bio čuvarski nastrojen Jimmy. Titu se nitko nije smio naglo približiti jer bi hrabri mali pas odmah zario zube u nogu nepoznatog došljaka. A takve situacije nisu bile zabavne. Tijekom jednog prijema u Kumrovcu ruska delegacija je morala pretrpjeti nekoliko ugriza, ali do diplomatskog incidenta ipak nije došlo. Niko se nije ozbiljno mogao naljutiti na čupavog psa koji je bio težak samo pet kilograma, a Titu se ionako nitko nije usudio prigovarati - ispričao je Mitrović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 09:58