DR. HOUSE, DR. MOUSE

Smiju li psi jesti kosti? Često me to vlasnici pitaju i evo što im svaki puta kažem...

U ovoj kolumni naša veterinarka razbija uvriježeni mit o tome da su psi oduvijek jeli kosti, pa su na njih naviknuti
 Privatni album

Psi vole žvakati kosti. Uvriježeno je mišljenje da je to izvrsna vježba za njihovu čeljust i imaju korist od hranjivih tvari koje se nalaze u kostima.

'Da li davati kosti psima' pitanje je koje naši vlasnici često postavljaju svom veterinaru.

Ako se već ipak odlučite dati psu da grize kosti, bolje je da su sirove i većeg formata, na primjer, koljenica, po mogućnosti goveđa ili svinjska. Bilo bi dobro da vlasnik bude cijelo vrijeme prisutan kad pas jede i da to ne traje duže od 10 do 15 minuta.

Kod svih kostiju , bez obzira na to d koje su životinje, postoji opasnost u prvom redu od gušenja, ako pas proguta kost bez dobrog žvakanja. Kod tvrdih kostiju , postoji često šansa puknuća ili oštećenja zuba.

Kuhane ili pečene kosti su još opasnije od sirovih, jer se mogu dijeliti u krhotine , te i one mogu izazvati gušenje, oštećenje sluznice usta , ždrijela, jednjaka, želuca i crijeva. Vrlo oštri dijelovi koštanih fragmenata mogu se zabiti ili čak probiti stijenku bilo kojeg dijela probavnog trakta te izazvati vrlo ozbiljne probleme, ponekad i smrt životinje. Kuhanjem kosti gube sve nutritivne vrijednosti, tako da su više opasne nego korisne.

Neki vlasnici smatraju da su prednosti žvakanja kostiju vrijedne rizika, dok drugi više vole biti oprezniji. Da ovdje usput napomenem da igračke za žvakanje također nisu u potpunosti bez rizika, pa vam pažljiva analiza rizika i koristi može pomoći u određivanju najbolje igračke za žvakanje za vašeg psa. Igračke se grizenjem mogu pretvoriti u komadiće koje pas može progutati, tako da se igračka može biti opasno strano tijelo u želucu i crijevima. U slučaju da pas ne povrati dijelove ili cijelu igračku, pristupamo vađenju stranog tijela endoskopijom ili operacijom. Nekada , iznimno, pas može u stolici izbaciti strano tijelo.

image
Privatni album

Ako vaš pas pati od probavnih problema poput iritabilnih crijeva ili čestih proljeva, povraćanja, onda je svakako dobra ideja skloniti sve kosti sa stola, baciti u smeće, ali ih prije toga dobro zaštititi, jer vjerujte, vaš pas ima predobar njuh i vrlo brzo će prekopati i smeće da dođe do njih.

Što učiniti ako vaš pas ipak ukrade ili mu vi date kosti? Ako ga ulovite na djelu, pokušajte mu oduzeti kosti prije nego ih pojede. Provjerite da nema znakove gušenja. Po potrebi nazovite svog veterinara, kako bi vam on dao neki savjet, prije nego nastupi pravi problem.

Ako primijetite bilo koji znak da su kosti naškodile psu, odmah ga odvedite veterinaru. To su letargija /opća slabost/, povraćanje, ubrzano disanje zbog boli u trbuhu, nadutost trbuha, izostanak apetita, zatvor ili stalno naprezanje za obavljanje nužde, krvava stolica. Tada će veterinar pregledati vašeg psa, napraviti RTG pretragu od ždrijela do kraja crijeva, da ustanovi da li su se kosti zaglavile u probavnom traktu i prema nalazu nastaviti daljnji postupak liječenja. Može probati konzervativnom terapijom ili će nekad biti potrebna operacija.

Na slici na mnom je pas Ivek, koji je glodao sirovu teleću koljenicu. Kako kaže njegov vlasnik, „toliko je u tome uživao, da mu je nisam mogao oduzeti“, iako je čuo da hrskavice na koljenici i same kosti mogu biti opasne. Drugi dan je pas počeo povraćati, prestao je jesti, nije pio, izgledao je bezvoljno, nije htio ići u šetnju, samo je ležao, a vrlo često se postavljao u poziciju za defekaciju.

Kad ga je vlasnik doveo u ordinaciju, izvadili smo krv da vidimo krvnu sliku zbog eventualnog unutarnjeg krvarenja i napravili hitan RTG probavnog trakta. Snimka je pokazala jače punjenje crijeva stolicom u kojoj su se vidjeli i dijelovi kosti i hrskavice s koljenice. Peristaltika, odnosno, prolaz stolice kroz crijevo je stala visoko ispred izlaznog dijela crijeva, jer je debljina tvrde stolice bila puno veća nego lumen crijeva, tako da pas nije imao dovoljno snage da istisne takav sadržaj iz crijeva.

Nakon infuzije, sredstva protiv bolova, sredstva protiv grčeva glatke muskulature, sredstva protiv povraćanja, antibiotika, psa smo stabilizirali i dali mu na usta sredstva koja će pomoći da on izbaci sadržaj iz crijeva prirodnim putem. Drugi dan je vlasnik sav sretan javio da je pas izbacio stolicu s dosta koštanih komadića.

Ovaj puta smo uspjeli pomoći psu i prestrašenom vlasniku , ali vrlo često takvi pokušaju ne uspiju i pas mora dobiti klizmu ili čak završiti na operaciji.

Zato vrlo oprezno s kostima, ali i s igračkama, da vas jeftina i ukusna kost ne bi koštala jako puno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 09:47