NASTRADAO LOVAC

Slovenci u strahu od medvjeda: ‘U 15 godina broj im se utrostručio, nedavni napad neće biti zadnji‘

Dok je bio s ostalim članovima lovačke družine u šumi, 63-godišnjeg lovca je napala medvjedica, a "zaradio" je slomljenu ruku, ozljede rebara i rane na leđima

Medvjed/Ilustracija

 Philippe Psaila/Sciencephoto/Profimedia

Bliski susreti medvjeda i čovjeka u Sloveniji nisu sasvim rijetki, a nedavni je napad medvjedice na neopreznog lovca ponovo otvorio pitanje održivosti medvjeđe populacije koja je u porastu.

"Već duže vrijeme upozoravamo da je medvjeda kod nas previše s obzirom na naš prostor i bojim se da ovo neće biti izoliran slučaj", kazao je državni tajnik u ministarstvu poljoprivrede Anton Harej, komentirajući incident u kojemu je proteklog vikenda nastradao 63-godišnji lovac.

Njega je u šumi dok je bio s ostalim članovima lovačke družine napala medvjedica, braneći svog mladunca, a "zaradio" je slomljenu ruku, ozljede rebara i rane na leđima.

Još 2004. imali smo u Sloveniji oko 400 medvjeda, a sada ih je po nekim ocjenama 1200, što je bitno previše s obzirom na naš prostor, kazao je državni tajnik.

Razdoblje učetvorostručenja broja medvjeda u Sloveniji koincidira s vremenom njenog članstva u Europskoj uniji, makar nije poznato postoji li između te dvije činjenice uzročno-posljedična veza.

O eventualnom odstrijelu medvjeda odlučuje država koja je vlasnica većine šuma koje pokrivaju više od 60 posto slovenskog teritorija, te ministarstvo za okoliš i prostor.

Riječ je o vrlo osjetljivoj temi s obzirom na to da je medvjed zakonom zaštićen, te da brojna društva za zaštitu životinja zagovaraju nalaženje rješenja za suživot čovjeka i životinja.

Ministarstvo za okoliš i prostor objavilo je u ponedjeljak da neće predložiti odstrijel medvjedice koja je u zadnjem incidentu napala lovca, i njenog mladunca, te upozorilo da višegodišnje planove odstrijela divljači i zaštićenih vrsta donosi vlada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. kolovoz 2022 22:22