‘KUKEC O KUKCIMA‘

Sigurno ih se bojite ali neka samo plaze po zidovima, zbog ovih deset stvari su izuzetno fascinantni

Naučimo sve o vučjim paucima koji nam se na jesen često usele u stanove, a iako izgledaju strašno zapravo su vrlo korisni

Vučji pauk

 Sabena Jane Blackbird/Alamy/Alamy/Profimedia

Sjećam se kao danas kada sam ga prvi put ugledao. Umalo mi je ispala šalica s kavom iz ruke. Golemi pauk nalik tarantuli plazio je po vrhu zida mog dnevnog boravka. Naknadno sam saznao da ipak nije Pajo kako sam ga prozvao nadajući se mirnom suživotu, jer je riječ o ženki.

Radi se o zastrašujućim, za neke vrste vrlo opasnim, ali za nas gotovo bezazlenim paucima o kojima se vrlo malo zna u javnosti, a nevjerojatno su korisni. Pa, eto nekoliko podataka.

1. Vučji pauci su lovci

Zbog njih se nećete morati usisavačem zavlačiti u kutove ili penjati po ljestvama. Naime, oni ne prave nikakav nered u stanu. Štoviše, čiste ga. Imate li problem sa žoharima? Prepustite to vučjem pauku. Ima li mrava? Ništa ne brinite. Muhe? Mačji kašalj. Moljci, komarci... Jedva čekaju. Njam,njam.

2. Vučji pauci veliki su romantici

Eh,da, ljubav nas sve zaokuplja koliko god nogica i očiju imali, a vučji pauci u paučjem su svijetu najveći udvarači. Katkada rade čak i bizarne rituale kako bi se domogli svoje partnerice. Kako bi došli do parenja, pauci moraju naučiti složenu igru nožicama. Rekli bismo, ples! No, to je jako opasan ples jer paučice nekad, poput brojnih drugih kukaca, odluče da im partner jednostavno više ne treba. A uostalom i vrijedan su izvor proteina pa eto, majka sita, djeca sita, mužjak - uništen. Nema obiteljskih svađa.Neki mužjaci često stoga "zbrišu" nakon parenja. Ne treba ih osuđivati.

Mužjak ženku locira uz pomoć feromona, ali joj je ne prilazi nego joj s udaljenosti signalizira podizanjem i spuštanjem nogu i pipalima poznatima kao palpi. Prihvatit će ga ako je zadovoljna njime i već se nije parila. Ako ga prihvati, mora biti oprezan da ga nakon čina ne pojede. Ženka jaja nosi u naročitoj svilenkastoj vrećici ispod njezinog trbuha kojeg drži malo uzdignuto, kako se vrećica ne bi vukla po tlu. Odmah nakon što se izvuku iz svilenkaste vrećice, mladi se majci uspnu uz noge i smjeste na njezin stomak, gdje su sigurni. Kroz cijelo to vrijeme nakon parenja, dok nosi vrećicu i mlade, ženka je sposobna za lov.

3. Velika je to obitelj

Eh, kada je oplođena, majka vučjeg pauka u ozbiljnom je problemu. Možda zato i pokušava ubiti svog partnera nakon snošaja. Naime, oplođenih je više od 300 jajašaca, a to nije lako odgajati, kamoli poslati u vrtić. Ne brinite, većina se u kratkom roku razdvoji od majke pa ne morate strahovati da će ih u vašem stanu biti toliko. Zanimljivost je da ih majka, dok su klinci, nosi na svojim leđima. Da, da, svih više od 300.

4. Vukovi? Ne baš...

Ime vučji pauci ova fascinantna bića dobila su po nekadašnjem, pogrešnom uvjerenju znanstvenika da oni zapravo love u čoporima, poput vukova. Ujedno, pomalo su ih podsjećali na vukove radi svog krzna. Pokazalo se da ipak love samotnjački te da nisu baš društveni. Najdraže im je plaziti zidovima i vrtovima pa naletjeti na kakav slasan zalohaj kojeg ne moraju ni s kime dijeliti.

5. Obožavaju trčati

Vučji pauci nevjerojatno su brzi. Za razliku od svojih rođaka koji polako ispletu mrežu u našim stanovima, pa u njoj po cijele dane leže i gledaju sapunice s naših televizijskih prijamnika, ovi pauci vode mnogo zdraviji i aktivniji život. Čini se kako je pletenje mreže za njih poniženje. Trče velikim brzinama, jure svoje protivnike (čitaj-plijen) i pritom su izuzetno sposobni. Veliki su i zastrašujući, a to valjda postižu redovnom tjelovježbom.

6. Posvuda su!

Ustvari, nema ih samo na jednom mjestu na svijetu, na Antarktici.Tamo, uostalom, nemamo baš previše kukaca, paukova, insekata ili buba... Ali, vučji su pauci, osim tog mjesta, rasprostranjeni po cijelom planetu. Nevjerojatno su prilagodljivi, ima ih više vrsta i rado će se useliti u domove diljem svijeta. Najčešće ćete ih susreti, kao i druge paukove, u jesenskim mjesecima, kada lagano zahladi. Logično. Nitko ne voli da po njemu ne pada kiša i da mu je hladno. Ali, ako vas zavole, ostat će i cijele godine. Samo osigurajte dovoljno slasnih mušica za kojima mogu trčkarati.

7. Ženke su veće

S razlogom mužjaci bježe od ženki nakon parenja. Naime, one su mnogo veće od njih i opasnije. Mužjake možete prepoznati po svijetlim dlačicama na stražnjim nogama, dok ženke nemaju takva obilježja. Ipak, ta se obilježja razliku od vrste i roda. Vučji pauci (lat. Lycosidae), velika porodica paukova kojoj pripada 123 rodova i preko 2300 vrsta. Svi vučji pauci su lovci. Plijen love danju, tako da ga proganjaju dok ga ne ulove, dok se većinom noću skrivaju ispod kamenja. Oni iz roda Trochosa aktivni su noću. Najpoznatija vrsta je Lycosa singoriensis. Mogu biti veličine od 10 do 35 milimetara. Imaju odličan vid, u svijetu pauka bolje od njih vide samo pauci skakači i pauci lovci. Zbog dugih nogu izgledaju veći, a odlični su i u kamuflaži i brzi.

8. Nemojte ih ljutiti

Vučji pauci svoj otrov prema ljudima koriste samo u slučajevima samoobrane, a simptomi ujeda su otoci, bol i svrab. Stoga je savjet jednostavan - uspostavite kvalitetan suživot. Jako su gladni. Hrane se kukcima, i svaki pauk pojede dnevno 5 do 15 kukaca. U Kaliforniji je pauk Pardosa ramulosa važan u suzbijanju vrsta iz porodice Cicadellidae, koji na gajenim biljkama mogu prouzrokovati različite bolesti.Većina vučjih paukova je sive ili smeđe boje, a mužjaci su malo manji i tamniji od ženki.

9. Vidimo se!

Većina paukova nema baš dobar vid pa se u lovu služe drugim osjetilima. Ne i vučji pauci. Sa svojih osam očiju, od kojih su četiri malena okašca, a četiri veća, smještena u redovima, itekako dobro vide. I to ne samo svoj plijen, nego i nas. Štoviše, obožavaju promatrati. Nemojte im zamjeriti, neće staviti vaše sramotne trenutke na YouTube, ali moraju tako dobro vidjeti kako bi se u svakom trenutku tijekom dana mogli kretati (trčati) po svoj plijen.

10. Jako su stari

Starije kameno doba ili paleolitik je razdoblje u kojem se pojavljuje čovjek i nastaju najstarije kulture, otprije dva i pol milijuna godina prije Krista do 10.000. pr. Kr. te obuhvaća čitav pleistocen, koji je obilježen izmjenama ledenih razdoblja (oledbe, glacijali) s razdobljima zatopljenja (interglacijali, termali). Način života, kao i u mezolitiku koji se nastavlja na nj, obilježava lov i skupljanje plodova. Zvuči poznato? Da, pogodili ste, vjeruje se da su se tada naši vučji prijatelji pauci prvi puta pojavili.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 16:17