PODUHVAT

Ribe privremeno sele iz Trakošćanskog jezera. U Bjelovar će ih preseliti u cisternama

Dio njih završit će na drugim lokacijama, jer u bjelovarskim ribnjacima neće biti dovoljno mjesta za sve
Ilustracija
 Christer Neimöck/Panthermedia/Profimedia

U idućih desetak dana počet će nestajati jezero podno Dvora Trakošćan, a ribe iz njega bit će preseljene. Riječ je o projektu koji će trajati godinu dana, najavio je direktor Vodnogospodarskog odjela Mure i Gornje Drave Hrvatskih voda Danijel Bunić.

- Potrebno je ispustiti većinu vode te se pobrinuti o ribljem fondu. Svi detalji još nisu dogovoreni, no lokalni ribolovni klub ulovit će ribu u posebne komore te će one biti preseljene u Bjelovar do završetka radova. Hrvatske vode ispraznit će jezero, osim jednog dijela, zapadnog dijela jezera koje je pod posebnom zaštitom, a tamo će treći izvođač radova postaviti posebne zapornice kako ne bi došlo do ugrožavanja zaštićenih biljnih i životinjskih vrsta - pojašnjava nam detalje projekta Bunić.

Još se samo ne zna mehanizam izlova ribe koja će biti preseljena u Bjelovar pa vraćena u jezero kad radovi završe. Predsjednik Sportskog ribolovnog kluba Trakošćan iz Bednje Velimir Sokol rekao nam je kako je u tijeku dobivanje suglasnosti Ministarstva poljoprivrede na dodatak plana kojim se riba namjerava preseliti u obližnje ribnjake. Nakon sjednice povjerenstva u Ministarstvu iduće srijede bit će jasnije kako će cijeli postupak izgledati.

Doznajemo da bi se na jezeru trebale postaviti pregrade i komore, iz kojih će se ribe mrežama prebacivati i cisterne i voziti na privremena mjesta boravka. No, problem je što u Bjelovaru nema dovoljno mjesta za sve životinje. Zbog toga se pokušava naći rješenje, tako da će očigledno biti puštene na više lokacija. No, što će biti za godinu dana, nejasno je. Sasvim je izvjesno da će se u jezero podno dvorca vratiti i ribe koje će slučajno biti pokupljene. Hoće li to i na koji način utjecati na određene riblje vrste, ostaje tek vidjeti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:12