ŠOKANTNO

Prvi put snimljeno: Kornjača koju se smatralo vegetarijankom napala i pojela malu pticu

To je prvi zabilježen slučaj namjernog lova za bilo koju vrstu divljih kornjača
Aldabraska divovska kornjača
 Valery Sharifulin/Tass/Profimedia

Aldabraska divovska kornjača, vrsta za koju se do sada mislilo kako je isključivi biljojed, snimljena je kako lovi i jede malenu pticu u napadu koji je istovremeno, piše Guardian, ‘jeziv i prekrasan‘. Znanstvenici su potvrdili kako je to prva snimka ikada koja pokazuje da ova vrsta kornjače lovi druge životinje.

Video je snimljen na Fregate Islandu u srpnju prošle godine i na njemu možemo vidjeti kako se velika ženka polako prikrada malenoj ptici. Potom je ulovi i pojede.

Na otoku živi oko tri tisuće velikih kornjača. Premda su prije neke od njih viđene kako pokušavaju napasti neku životinju, obično bi brzo odustale. Nikad prije nijedna nije ozbiljno lovila.

- Ovo je potpuno neočekivano ponašanje kakvo nikad prije nismo vidjeli kod divljih kornjača - rekao je stručnjak Justin Gerlach s Cambridgea.

On i njegovi kolege misle kako je novo lovačko ponašanje posljedica kolonije ptica koja se namnožila na otoku. Kornjače jedu meso kad imaju priliku, no obično se radi o jajima koja ispadnu iz gnijezda ili ribi koja završi na obali. Stvar je u tome da je bilo kakav plijen isuviše brz za kornjače, pa su one vegetarijanci samo zato što nemaju izbora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 10:08