VELIKI RAST

Prirodovci objavili: Periska Morana koju smo pronašli kod Plavnika dobro napreduje…

Ova će vijest obradovati mnoge, a posebno našu volonterku Moranu koja ju je prva uočila i po kojoj smo ju nazvali, kažu

Ilustracija

 Ivana Nobilo/Cropix

Javna ustanova Priroda objavila je kako se periska Morana, koju su u prosincu pronašli na kolektoru kod otoka Plavnika, dobro oporavlja. Tada je imala svega 14 milimetara, a sada je narasla do čak dva centimetra. Raste i jača u akvariju u Puli, gdje se o njoj svi posebno brinu.

- Ova će vijest vjerujemo obradovati mnoge, a posebno našu volonterku Moranu koja ju je prva uočila te po kojoj smo ju i nazvali. Masovni pomori plemenite periske imali su velik odjek u javnosti, stoga je u tijeku provedbe raznih aktivnosti u cilju očuvanja periske,zabilježen iznimno velik odaziv građana, koji su neumorno pomagali svojim dojavama o živim periskama. Senzibiliziranost ljudi te doprinos u borbi za očuvanje ove vrste, rezultirali su vrijednim podacima prikupljenim na terenu, što omogućava bolji uvid u stanje te je znanstvenicima podloga za daljnji rad na spašavanju plemenitih periski - objavili su na svojim stranicama.

U sklopu projekta 'Očuvanje plemenite periske (Pinna nobilis) u Jadranskom moru', kojeg provode s partnerima, u planu je da se i u narednom razdoblju nastavi s lociranjem živih jedinki periske u našem moru, koje su potencijalno otporne na ono što je ubilo druge školjke. Još uvijek se ne zna o čemu je riječ.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:35