KAMPANJA

Prijatelji životinja objavili video koji govori o patnjama životinja u Zoološkim vrtovima

Riječ je o starijoj snimci, no pokazala se aktualnom u njihovom novom projektu, nazvanom ‘Zaobiđi ZOO‘
Ilustracija
 Barry King/Alamy/Alamy/Profimedia

Prijatelji životinja nedavno su pokrenuli kampanju 'Zaobiđi zoološki' u kojoj ljude žele potaknuti da, kako tvrde, bolje razumiju osjećaje životinja koje su smještene u ZOO vrtovima. Pojasnili su kako je znanstveno dokazano da zatočene životinje pate od zoohoze, depresije, dosade i različitih abnormalnih opetovanih ponašanja kao što su: koračanje naprijed-nazad, kimanje glavom, pretjerano dotjerivanje, povraćanje, njihanje, opetovano ponavljanje koraka, nepomično sjedenje ili griženje samih sebe. Osim poremećaja zdravstvenog stanja životinja, smatraju kako ideja držanja divljih životinja u zoološkim vrtovima povlači za sobom i dodatnu patnju – hiperprodukciju, ubijanje, preprodaju i daljnje mučenje novih generacija nevinih zatvorenika.

Iz Udruge objašnjavaju da kao što nama ne bi bilo prirodno živjeti u liftu, koliko god on bio ugodan, čak i ako ima hrane u njemu, ni životinjama nije predodređeno živjeti u skučenim prostorima u kojima im je oduzeto sve što život čini vrijednim: sloboda i mogućnost biranja kako će provesti svoje živote, pa čak i kada ti životi nisu lagani.

„Zoološki vrtovi za životinje su trajna izolacija koja ne prestaje cijepljenjem ni ukidanjem mjera. Za njih će i nakon završetka pandemije sve ostati kako je bilo. U stvarnosti, to su stravična mjesta za svjesna bića koja žele slobodu jednako kao i mi, i ne služe nikakvoj edukaciji. Svatko od nas treba znati za mračnu stranu zooloških vrtova i svu bol i patnju eksploatiranih životinja koje tako postaju blijede sjenke samih sebe”, kažu iz Udruge.

U sklopu kampanje podijelili su video kojeg su preveli i objavili 2008. godine, a bavi se upravo tom temom. Riječ je o starom materijalu, tvrde, no on je itekako aktualan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 08:35