NEVIĐENO

Pravi bromance: Dva mužjaka uspostavila neobično i posve neočekivano prijateljstvo

Ove su mačke cijeli život same i društva se zažele jedino u vrijeme kada traže partnere

Ilustracija

 Dave Henrys/Alamy/Profimedia

Znanstvenici to nikako nisu očekivali - dva mužjaka jaguara svake su se godine udružila u potrazi za partnericama. To je jako čudno - mužjaci ove vrste, naime, uobičajeno soliraju i jedino vrijeme kada požele društvo je ono u kojem traže kakvu zgodnu ženku ili brane svoj teritorij od mužjaka. Jedina interakcija sa njihovom vrstom im je, dakle, seksualna ili je riječ o sukobu. Nikad i ništa više od toga.

No, ovaj je slučaj zaista neobičan. Istraživači su pronašli dokaze koji pokazuju nešto što nikada nisu vidjeli: dva mužjaka koji žive jedan uz drugoga i to sedam godina. Velike mačke su vjerojatno uspostavile ovaj čudni odnos zbog ženki: one su počele živjeti na manjem području, pa su onda i momci morali podijeliti teritorij i stisnuti se.

U studiji koja je ove godine objavljena u Behavioral Ecology and Sociobiology istraživači su koristili snimke fotozamki, podatke s GPS-a i informacije prikupljene iz pet istraživanja diljem Južne Amerike i otkrili su dva slučaja mačjeg bromancea. U oba slučaja su trajale najmanje pet godina prije nego su se neobični prijatelji odvojili, piše Live Science.

- Neobičnost ovog otkrića pokazuje da, u cilju lakšeg dolaska do plijena, partnera i teritorija, divlji jaguari mogu surađivati ili čak biti prijatelji sa svojim bivšim suparnicima - ističe jedna od autorica studije Alison Devlin.

Njen tim je analizirao više od sedam tisuća snimki jaguara o otkrio 105 interakcija među mužjacima. Od njih, 18 su bile agresivne, u devet se radilo o tome da si nisu dragi, ali su se držali podalje i nisu se sukobili. No, čak 70 njih pokazalo je da mužjaci surađuju. Tako su nabasali na dva prava prijateljstva.

Prvi muški par otkrili su u brazilskoj regiji Pantanal. Ta je povezanost počela 2006. godine i trajala je do 2014., kada je jedan od njih najvjerojatnije ubijen. Par je zajedno krstario svojim teritorijem, vokalno su komunicirali jedan s drugim, odmarali su se jedan uz drugoga. Bromance je išao toliko daleko da su čak i obroke dijelili.

Drugi par je bio aktivan između 2013. i 2018. godine u Los Llanosu u Venezueli. Iznenađujuće, oba su tijekom vremena koje su provela zajedno imala potomstvo s nekoliko ženki. No, nije jasno što im se dogodilo nakon 2018,. godine.

Kako bi objasnili ova neobična prijateljstva, stručnjaci su se posvetili istraživanju razloga koji bi mogli dovesti do toga da se dvije velike mačke povežu. Najprije su mislili kako je to zbog toga što je lakše loviti udvoje. No, u oba slučaja su životinje bile u prostorima gdje je sve vrvjelo plijenom kojeg uopće nije bilo teško uloviti. Osim toga, nije zabilježeno da su zajedno lovili. Zbog toga su stručnjaci zaključili da je povezivanje nastalo kao posljedica toga što je više ženki živjelo u manje prostoru. Zbog toga su se mužjaci povezali, jer je bilo lakše uspostaviti prijateljstvo nego u sukobu izgubiti teritorij. Pošto su se mužjaci nježno susretali sa ženkama na tom području, očigledno je prijateljstvo uspjelo.

Ovakvi odnosi su prije zabilježeni kod lavova i geparda, no kod tih vrsta to i nije toliko čudno, jer oni nisu toliki individualci kao jaguari. I kod ovih vrsta mačaka prijateljstva su sklopljena zbog - ženki.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 21:26