PREKRASNE

Popularne velike mačke koje se ponašaju kao psi čest su stanovnik i hrvatskih domova

Maine coon potječe iz Amerike. Postoje mnoge legende o njenom podrijetlu, a jedna čak tvrdi da je nastala križanjem mačke i rakuna
Maine coon
 Ekaterina Minaeva/Alamy/Alamy/Profimedia

Maine coon najveća je pasmina mačaka na svijetu, a možete ju imati kao kućnog ljubimca. Druželjubive su, prijateljske i mazne naravi i iako će njihova veličina mnoge šokirati, karakter će ih oduševiti! Prosječna težina Maine coona je od 6 do 8 kg, a može dosegnuti duljinu od čak 120 centimetara, piše portal Klik.hr.

Maine coon potječe iz Amerike, točnije iz američke savezne države Maine. Postoje mnoge legende o njenom podrijetlu, a jedna čak tvrdi da je nastala križanjem mačke i rakuna. Vjerojatnija je tvrdnja da su se mačke koristile na brodovima imigranata za rješavanje štakora i miševa te su tako doputovale i do Amerike.

Maine coon ujedno je i prva američka mačka za nastupe. Stanovnici Mainea su voljeli su prezentirati svoje neobične mačke za koje su smatrali da su inteligentnije, brže, jače od drugih mačaka.

Karakter Maine coona često se uspoređuje sa psećim jer se jako vežu za svoje vlasnike, slušaju naredbe i može ih se dresirati. Vole se igrati i izrazito su inteligentne, a možete ih naučiti i jednostavne trikove. Vrlo su živahne i aktivne te im morate posvetiti dovoljno vremena za igru.

Ove su mačke specifične i po tome što vole vodu, zahtijevaju puno pažnje te puno pričaju! Opisuju se kao idealni kućni ljubimci za kućanstva s djecom i drugim životinjama jer su društvene i opuštene.

Iako imaju dugu dlaku, krzno Maine coona ne zahtijeva intenzivnu njegu. Maine coon ima jako malo poddlake i poludugu pokrovnu dlaku te se zato slabo petlja. Dakle, ako se odlučite za ovog kućnog ljubimca, puno ćete više vremena morati uložiti u igru i maženje nego na njegovo održavanje.

Ako se ikada nenadano susretnete s Maine coonom, nemojte da vas njihova pojava preplaši! Veličina ovih mačaka ujedno je i odraz njihove dobroćudnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 09:16