KOLUMNA VETERINARKE

Ovo je šest razloga zbog kojih baš nikako ne biste nekome trebali ‘pod bor‘ staviti ljubimca

Dr.sc. Silva Rakočević iznosi iskustva koja je stekla u svojoj dugogodišnjoj karijeri

Ilustracija

 Sam Edwards/Hoxton/Profimedia

Kućni ljubimci su prekrasni i udomljavanje jednog od njih je vjerojatno najbolji novac koji bi mogli ikad potrošiti. Kad biste mogli kupiti sreću, ona bi došla u obliku ljubavi prema kućnom ljubimcu. Primamljivo je nekoga iznenaditi, posebno djecu, pahuljastim psićem, zečićem, hrčkom ili mačkom s mašnicom. Dok zamišljate uzvike oduševljenja, razmislite o tome kako bi situacija mogla postati tragična. Ipak, možda nije najpametnija ideja poklanjati kućne ljubimce prijateljima i obitelji. Problema može biti kada soba koja ljubimca prima na dar nije uključena u proces odabira. To znači da postoji čitav niz problema koji se mogu pojaviti. Ako ipak ozbiljno razmišljate o poklonu kućnog ljubimca, evo nekoliko razloga zašto bi morali prije toga ozbiljno razmisliti.

image

Maleni Alan u naručju drži Gizma. Roditelji su ga podržali u želji da nabave psa, ali prije toga su ga detaljno upoznali sa svim problemima s kojima se može susresti u životu ljubimca. Veliku odgovornost dijeli cijela obitelj

Privatni album

MOŽDA NEMAJU DOVOLJNO NOVACA: kućni ljubimac može biti nevjerojatan dar i većina ljudi bi voljela otvoriti svoj poklon da iz njega iskoči psić ili mačić, ali oni mogu dosta koštati tijekom života. Uz plaćanje cijepljenja mačića i štenaca, primatelj će morati platiti usluge mikročipiranja (psi), i ostale veterinarske tretmane u toku života kućnog ljubimca, bilo da se radi o nekoj bolesti ili nekim preventivnim pregledima zbog njihovog zdravlja. Ostali troškovi uključuju hranu za kućne ljubimce, igračke, posudice za vodu i hranu, razne krevetiće, kupanje, dotjerivanje i češljanje ljubimca.

MOŽDA NEMAJU DOVOLJNO VREMENA, PROSTORA ILI ENERGIJE ZA BRIGU O LJUBIMCU: vrijeme potrebno za treniranje, vježbanje i hranjenje ljubimca može biti ogromno, pogotovo kada je ljubimac mlad. Nažalost, za mnoge ljubimce koji se poklanjaju zadatak se pokazao prevelikim za vlasnike. Zbog toga postoji velika vjerojatnost da će maca ili psić koji je došao u kuću kao dar patiti od zanemarivanja, problema u ponašanju ili čak završiti u skloništu za ljubimce.

MOŽDA NISU ŽELJELI TAKVOG LJUBIMCA: ako bi osoba koja dobije na dar kućnog ljubimca više voljela neku drugu vrstu ljubimca, mogla bi životinju zanemarivati ili se loše odnositi prema njoj. Možda su htjeli mačića, a dobili psića: tada možda neće posvetiti dovoljno vremena treninzima, šetnji ili čak zbližavanju sa štenetom.

image

Silva Rakocevic
Privatni album

POKLON ŠALJE PORUKU DA SU KUĆNI LJUBIMCI JEDNOKRATNE IGRAČKE: čak i ako je primatelj želio kućnog ljubimca kao dar, ima značaj nečeg novog, a i tada kućni ljubimac može biti zanemaren. To je osobito slučaj kada su primatelji mala djeca, koja nemaju dovoljno pozornosti i emocionalnu predanost pravilnoj brizi za ljubimca cijeli njegov život. Zapamtite da su kućni ljubimci živa bića koja imaju emocije i tjeskobe, baš kao i mi . Osiguravanje sretnog doma je od najveće važnosti za njihovu dobrobit.

DAR MOŽDA NIJE PRIMJEREN DOBI: često se događa da roditelji kupuju kućne ljubimce maloj djeci, a odrasla djeca starijim roditeljima, U oba slučaja, primatelj dara možda neće imati vremena, fizičke snage, raspona pažnje ili emocionalne odlučnosti da se nastavi brinuti o ljubimcu tijekom njegovog života. Ako se ne slože svi ovi parametri, vrlo je vjerojatno da će dar završiti u skloništu unutar prve dvije godine svog života.

Skloništa za životinje puna su preko kapaciteta beskućnicima, od kojih su mnogi bili „kućni ljubimci“, najvjerojatnije zato što je dijete izgubilo interes, a nitko drugi nije uskočio i odvojio vrijeme za obuku i brigu. Ako poznajete nekog tko stvarno žarko želi ljubimca, možda je dobra sugestija i savjet, da ga uputite u sklonište za životinje, gdje će neki siroti i usamljeni ljubimac dobiti topli dom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 09:51