KOJA DOB!

Ovo je najstarija životinja na svijetu i zaista izgleda prilično čudno...

Račići punoglavci, račići i potkovnjaci govore nam da se čak i naizgled najstabilniji organizmi uvijek mijenjaju

Triops cancriformis

 -/Ardea/Profimedia

Zemlja je izazovno mjesto koje se stalno mijenja i sve je u stalnom tijeku, od temperature oceana do količine kisika u atmosferi. A u ovom svijetu promjena, svako živo biće trči, pliva, klizi ili leti kako bi se prilagodilo i preživjelo - ili završi mrtvo. Ali unutar ovog svijeta koji se mijenja, koja je životinja najduže preživjela? U studenom 2010. godine Guinnessova knjiga rekorda dodijelila je titulu "najstarijeg živog stvorenja" Triops cancriformis ili račiću punoglavcu. I to s dobrim razlogom: fosili pokazuju da su oklopni rakovi nalik račićima poput ovih prisutni još od razdoblja trijasa (prije 251,9 milijuna do 201,3 milijuna godina), piše Klik.

Račići punoglavci imaju tijela poput lopata, koja su savršena za kopanje na dnu privremenih bazena u kojima žive. Dizajn funkcionira tako dobro da su ga čuvali stotinama milijuna godina. No iako izgledaju isto kao i uvijek, istraživanje DNK objavljeno od 2010. godine otkriva da račići punoglavci nikada nisu prestali evoluirati ispod svog oklopa, stvarajući razlike između vrsta tijekom vremena koje ljudske oči ne mogu uvijek uočiti, prenosi Live Science.

Na primjer, račić punoglavac T. cancriformis samo je potomak sličnih predaka iz trijasa i zapravo nije stariji od 25 milijuna godina, pokazalo je istraživanje iz 2013. objavljeno u časopisu PeerJ, a moglo bi biti kao staro 2,6 milijuna godina, prema studiji iz 2012. objavljenoj u časopisu PLOS One.

Račići punoglavci, račići i potkovnjaci govore nam da se čak i naizgled najstabilniji organizmi uvijek mijenjaju.

- Mislim da nema dokaza da je bilo koja pojedinačna vrsta postojala više od nekoliko milijuna godina" - Africa Gómez, evolucijski biolog sa Sveučilišta u Hullu i viši autor knjige račića punoglavac iz 2013. studija, rekao je za Live Science. Istraživanja fosilnih zapisa pokazuju da vrste obično traju između 500 000 godina i 3 milijuna godina prije nego što podlegnu izumiranju ili ih zamijeni potomak, navodi se u članku u časopisu American Scientist.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. ožujak 2024 06:02