SRETAN ROĐENDAN!

Ovo je Metuzalem, najstarija od svoje vrste. Navršila je 90 godina i nema više takvih kao ona

U prirodi ima riba sličnih njoj, no one su laganije i manje od nje. Dvije takve žive u istom akvariju gdje i ona

Metuzalem

 Burak Arik

Da je čovjek, ovih bi dana proslavila 90. rođendan. Ozbiljne su to godine i za ljude, a kamoli ne za ribe. Ona se smatra najstarijom živućom ribom koja živi u nekom akvariju. Što reći o njoj? Malo je razmažena: voli jesti svježe smokve i uživa kad joj se češka trbuh.

Njen imenjak iz Biblije bio je star 969 godina. Ovaj Metuzalem nije toliko star, premda nije poznato koliko ribljih godina ona ima. Jer da, ženka je. Poznato je kako je u San Francisco došla 1938. iz Australije, kao malena riba. Ne zna se koliko je godina imala u tom trenutku, no sasvim sigurno nije tek došla na svijet.

Metuzalem živi u malom spremniku, što izgleda prilično loše. No, prije nekoliko godina su je prebacili u veći akvarij, a ona se ponašala jednako pasivno kao u malenom. Shvativši da joj nije važno koliko prostora ima, jer se nema namjeru pretjerano kretati, vratili su je nazad. Na ljude je dovoljno naviknula da im pušta da je maze, a za hranu bi napravila sve. Zbog toga je lako čistiti njen akvarij ili je pregledati: ako dobije svoje omiljene smokve, učinit će što treba.

Zanimljiva je prva objava o njoj u novinama. Bilo je to 1947. godine u San Francisco Chronicleu. Tamo je napisano:

- To čudno stvorenje sa zelenim ljuskama, koji izgledaju kao svježi listovi artičoke, znanstvenicima je poznato kao biće koje smatraju izgubljenom karikom između prvotnih vodozemaca i riba.

Ono što je tužno je da nema više baš takvih kao ona - niti jedne baš takve ribe, zapravo, koliko je znanstvenicima poznato. Ova 1.2 metra duga i 18 kilograma teška staričica je Australska dvodihalica. U prirodi ima riba sličnih njoj, no one su laganije i manje od nje. Dvije takve žive u istom akvariju gdje i ona. No, manji su i daleko mlađi od nje.

Nije ni u prirodi bolje stanje: ova vrsta ribe je iznimno ugrožena, tako da je pod zaštitom australskih vlasti. Za to su, jasno, krivi ljudi, no ima i njihove krivnje: pare se svega jednom u pet godina, tako da ih nikad i nije bilo naročito puno. S obzirom na to da su izrazito dugovječne, a mogu živjeti 100 godina, vrsta se ipak nekako održala tijekom vremena.

U istoj dobi kao i ona danas, 2017. godine, umrla je do tad najstarija Australska dvodihalica. Zvali su ga Granddad i živio je u Shedd Aquariumu u Chicagu. On je tamo doveden 1933. godine. Dosegnuvši dob od 90, prestao je jesti i počeo je davati znakove otkazivanja organa. Eutanaziran je, a ono što ga čini sličnim Metuzalem je činjenica da je bio dugačak jednako kao i ona: 1.2 metra. No, on je sa svojih 11 kilograma bio lakši od nje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 07:37