VLASNICI, OPREZ

Ove su pasmine u najvećoj opasnosti za vrijeme vrelih ljetnih dana. Evo kako ih rashladiti!

Veterinari upozoravaju da su psi koji i inače teško dišu najugroženiji, ali su u opasnosti bucmasti i stariji psi
 Alex Lentati/Eyevine/Profimedia

Svim psima je ljeti vruće, no postoji određeni psi koji vrućine podnose lošije. Pritom, što je iznenađenje, nije riječ o pasminama koje dolaze iz hladnijih krajeva, pa je logično očekivati da bi im visoke temperature mogle jako smetati. Zapravo, radi se o pasminama koje inače imaju problema s disanjem.

Veterinari upozoravaju kako su pasmine pasa koje imaju male lubanje i kratke noseve u većem riziku od ostalih. Ti psi nemaju izvučenu njuškicu, pa ne mogu baš dobro dahtati. Pošto se hlade preko jezika, jasno je u čemu je problem. U posebnoj opasnosti su chow chow potom francuski buldog, mops, bordoška doga te Cavalier King Charles španijel. Neka istraživanja su pokazala kako je chow chow 17 puta više ugrožen od toplotnog udara od, recimo, nekog mješanca.

No, upozoravaju da su u opasnosti i one pasmine koje nemaju ravnu njušku - hrtovi, zlatni retriveri i Engleski springer španijeli. Osim toga, vlasnici pasa koji su izrazito mišićavi, kao i oni koji bi mogli imati pokoji kilogram lakše, bilo bi bolje da izbjegavaju sunce. Isto se preporučuje i starijim psima.

No, to ne znači da vlasnici drugih pasmina ne moraju biti na oprezu. Vrućina može biti jednako kobna za sve naše dlakavce.

Evo deset načina na koji se može psa rashladiti u ovim vrelim danima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. lipanj 2024 20:19