VELIKI USPJEH

Ova je žena pokrenula najbolji akvarij u zemlji: ‘Prvi smo kupili u Trstu i sami ga dovezli‘

Danas oni imaju Centar za oporavak morskih kornjača, a od lani su registrirano oporavilište za sve gmazove

Milena Mičić

 Facebook

Milena Mičić je biologinja koja je sa suprugom osnovala Aquarium Pula. Uz more je, rekla je za Regional Express, rasla i uvijek ga je željela bolje upoznati, ali i pokazati drugim ljudima. Zbog toga je pokrenula akvarij - početak je, kaže, bio veoma skroman. Od ušteđevine su kupili prvi akvarij. Kapacitet mu je bio 20 litara i iz Trsta su ga doveli do Pule. Od ušteđevine njenih roditelja kupili su ostalih sedam akvarija.

- Kasnije smo uspjeli dobiti kredit s kojim smo 2002. godine otvorili akvarij u tada vrlo zapuštenoj utvrdi Verudela. U prvoj fazi u prizemlju utvrde napravili smo tri veća bazena, a u hodnike i ostale prostorije postavili smo dvadesetak manjih bazena iz Puntižele. U narednim godinama, odnosno fazama bilo je potrebno sanirati dio po dio utvrde te ih otvoriti za javnost preko novih postava, odnosno edukativnih izložbi. Najteži zahvat bila je prenamjena tzv. topničkog bloka u centralni dio akvarija koji je, od svojih početaka do 2018. godine, trajao punih deset godina - sjeća se Mičić.

Kaže kako je akvarij dana prepoznat kao važno mjesto u Puli, a nalazi se i na samom vrhu popisa turističkih atrakcija tog grada. Ove godine, kaže s nemalo ponosa, primiti i certifikat Svjetske organizacije za održivost.

- Glavni ciljevi su osiguravanje dobrobiti životinja, zaštita okoliša i energije te usavršavanje kolektiva na svim područjima rada. Sukladno našem razvoju, pratimo trendove u svijetu te pomno biramo sirovine, pomoćne materijale i zalihe koje se koriste kao najprihvatljivija rješenja pogodna za okoliš i održivost - ističe Mičić.

Odakle dolaze njihove životinje? Jadranske ribe nabavljaju od lokalnih ribara, dok tropske ili kupuju ili dobivamo kroz donaciju od ostalih europskih akvarija. Osim toga, imaju i oporavilište za životinje, koje neprestano radi. Imaju Centar za oporavak morskih kornjača, a od lani su registrirano oporavilište za sve gmazove: vodene, ali i kopnene. Oni su i prihvatilište za tropske invazivne vrste gmazova, primjerice, za crvenouhe i žutouhe kornjače. Puno je toga napravljeno, ali je još mnogo toga u planu.

- Akvaristika se stalno razvija, a mi zajedno s njom. I ribe stalno rastu, ponajviše tropski morski psi a mi im želimo pružiti najbolje uvjete. Stoga smo krajem 2021. započeli s ugradnjom većih montažnih bazena u susjednoj utvrdi bateriji San Giovanni. Ove godine dvije tvrđave planiramo tematski odijeliti: na jednoj lokaciji prikazivat ćemo podvodni život Mediterana, dok će susjednu utvrdu ispuniti stanovnici tropskih predjela - najavljuje Mičić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:20