KRALJEVSKI TRETMAN

Otvoren prvi luksuzni restoran za pse u Italiji: Jelovnik je pažljivo odabran, a ljubimci dobivaju mineralnu vodu kao aperitiv

Restoran poslužuje i ljude, ali njihova se hrana priprema u potpuno zasebnoj kuhinji. Stolovi za pse i njihove vlasnike su odvojeni od onih za kojima jedu obični gosti bez ljubimaca

Restoran Fiuto

 Instagram/Fiutorestaurant

U Rimu se nedavno otvorio luksuzni restoran za pse, čiji vlasnici vjeruju da psi moraju jesti jednako dobro kao i ljudi, prenosi The Guardian.

Na sjeveru Rima, Marco Turano koji je prethodno vodio restoran u rimskoj četvrti Trastevere odlučio je spojiti svoju strast za ugostiteljstvom i ljubav njegove djevojke prema psima. Tako je nastao restoran Fiuto - prvi u Italiji koji poslužuje pse.

- Noemi je veliki ljubitelj pasa i pomislili smo: zašto ne bismo pokušali ujediniti naše dvije strasti? Tražili smo savjete od stručnjaka, uključujući vlasnike restorana, veterinare i one koji nude dijetu za pse, ništa nismo prepustili slučaju - govori Turano.

Chef Luca Grammatico u otmjene zdjele stavlja delikatnu smjesu komadića piletine i tikvica s pireom od krumpira. Koristi kalup za oblikovanje kako bi dobio toranj hrane koja se ukrašava umakom od tikvica. Nakon toga slijedi izrada biskvita u obliku medvjeda za gošću koja slavi rođendan.

- Prezentacija je vrlo važna - naglašava Grammatico.

Rođendanska večera sprema se za Elsu, jednogodišnju labradoricu kojoj je u prostoru restorana već pripremljen mekani jastuk kraj stola ukrašenog slavljeničkim kapicama i balonima.

Alice Mazzetti, koja je spasila Elsu iz kante za smeće kada je bila stara samo 10 dana, rekla je da želi njen prvi rođendan učiniti posebnim.

- Elsa je poput kćeri. Ovaj restoran je genijalna ideja. Psi su danas tako važan dio naših života, stoga je važno imati ovakva mjesta gdje možemo doći i podijeliti lijepe trenutke - smatra Mazzetti.

Fiuto - talijansku riječ koja se uglavnom koristi za opisivanje životinjskog njuha, Marco Turano i njegova dva poslovna partnera smatrali su idealnom za ime restorana koji je smješten u rimskoj četvrti Ponte Milvio.

Kako kaže, bio je već od samog otvorenja preplavljen rezervacijama za četveronožne goste, uključujući grupu od devet pasa koji su tamo “proslavili” Noć vještica.

Jelovnik je pažljivo odabran i uključuje poke zdjelice s izborom piletine, drugih vrsta mesa, ribe i povrća za početak, nakon čega slijedi izbor glavnog jela i deserta. Svaki pas dobiva vodu kao aperitiv - naravno mineralnu, umjesto one iz slavine.

- Koriste se samo proizvodi vrhunske kvalitete. Želimo osigurati da kada pas ovdje jede, jede jednako dobro kao i ljudi - rekao je Turano.

Restoran poslužuje i ljude, ali njihova se hrana priprema u potpuno zasebnoj kuhinji. Stolovi za pse i njihove vlasnike su odvojeni od onih za kojima jedu obični gosti bez ljubimaca.

Posjedovanje pasa u Italiji značajno se povećalo tijekom posljednjih nekoliko godina, djelomično potaknuto pandemijom koronavirusa. Talijani su 2022. godine potrošili 2,7 milijardi eura na hranu za pse i mačke, ali kako je pokazalo ovogodišnje istraživanje, psi su ipak omiljeni kućni ljubimci.

- Talijani vole pse i postupaju s njima gotovo jednako dobro kao s djetetom, a u nekim slučajevima čak i bolje nego sa svojim djetetom. Smatraju se članovima obitelji, a ne samo kućnim ljubimcima - govori Turano.

U restoranu se nalazi kabina s ogledalom za selfije pasa, gdje su uzvanici za Noć vještica pozirali, a zatim se natjecali za najbolji kostim.

Pas koji je pobijedio, osvojio je popust na sljedeći obrok i ogrlicu. Turano je zakazao i natjecanje za psa koji najviše sliči svom vlasniku.

- Nevjerojatno je koliko pasa sliči svojim vlasnicima - objašnjava.

Chef Grammatico koji je također i trener pasa, uz pripremanje jela, brine se o sigurnosti svih četveronožnih posjetitelja, kako ne bi došlo do sukoba ili ometanja ljudskih gostiju. Turano je rekao da dosada nije bilo nikakvog neprijateljstva, već je zapravo ljubav procvjetala između nekih pasa.

- Također nije bilo pritužbi na uslugu. Što psi misle o hrani? Nitko do sada nije podigao nos - zaključuje Grammatico.

image

Interijer restorana

Instagram/Fiutorestaurant
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 10:27