Chimaera supapae

Otkrivena nova vrsta morskog štakora: ‘Toliko malo znamo o morskom okolišu...‘

Vrsta je nazvana supapae po pokojnoj Supap Monkolprasit, znanstvenici s Tajlanda koja je provela život proučavajući ribe

Ilustracija

 Paulo De Oliveira/Avalon/Profimedia

Znanstvenici su otkrili dosad nepoznatu vrstu ‘ghost sharka‘ koji ima ogromnu glavu i divovske oči, a pronađen je u blizini obale Tajlanda. Dosad neviđeno dubokomorsko stvorenje, koje je dobilo ime Chimaera supapae, riba je iz reda najstarijih danas živih riba, Chimaeriformes. One su daleki rođaci morskih pasa i raža.

Znanstvenici su otkriće opisali u radu objavljenom 6. ožujka u časopisu Raffles Bulletin of Zoology. Opisali su mrtvog muškog supapea kojeg su otkrili u sklopu istraživanja dubokog mora koje je provedeno 2018. godine. Čim su ga izvukli bilo im je jasno da je to nešto neviđeno, jer je životinja imala veliku glavu, kratku ‘njušku‘ i velike, ovalne oči.

- Morski štakori su rijetki u ovom dijelu svijeta. Postojale su samo 53 poznate vrste na svijetu, a ovo je 54 - rekao je David Ebert, vodeći autor studije za Live Science.

Vrsta je nazvana supapae po pokojnoj Supap Monkolprasit, znanstvenici s Tajlanda koja je provela život proučavajući ribe. Ime roda Chimaera dolazi od grčkog mitološkog stvorenja koje bljuje vatru i ima tri glave — glavu lava sprijeda, glavu koze koja se proteže iz leđa i zmijski rep koji završava glavom zmije.

- Evolucijski gledano, ove životinje spadaju među neke od najstarijih riba s povijesti starom 300-400 milijuna godina. Otkriće novih vrsta poput ove govori nam koliko malo znamo o morskom okolišu i koliko toga tek treba istražiti - zaključio je Ebert.

Morski štakori, odnosno himere, žive na kontinentalnim padinama i oceanskim grebenima dubokog mora. Pronađene su na dubinama od 500 metara gdje žive hraneći se rakovima, mekušcima i crvima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 18:15