NEVJEROJATNO

Orke osmislile način kako doći do tuljana koji je na ledu: Morate vidjeti što su napravile!

Ovi su kitovi poznati po svom organiziranom lovu i tehnikama s preciznim i ciljanim napadima

Ilustracija

 Olivier Morin/Afp/Profimedia/

Poznato je koliko priroda i životinjski svijet mogu biti surovi. Lov plijena je dio svakodnevice, a kako bi bile što uspješnije životinje su tijekom vremena razvijale različite tehnike koje su se prenosile s generacije na generaciju. Upravo jedan takav primjer je snimljen i objavljen u najnovijem BBC-jevom dokumentarcu "Zaleđena planeta II" u nedjelju.

Riječ je o snimci na kojoj vidimo četiri orke kako love tuljana u ledenim vodama oko Antarktika. Nakon što je primijećen kako pluta na ledu koji je prevelik da bi ga prevrnuli, orke prave formaciju poput vojnika i plivaju jedna pokraj druge, stvarajući valove koji razbijaju led. Predvođene matrijarhom, po drugi put prave valove kako bi životinju bacili u vodu, nakon čega je postala lak plijen, piše National Geographic.

Međutim, kada je upala u vodu kitovi su iskoristili posve drugačiju tehniku lova tako što su pravili mjehuriće koji su je zbunili i dezorijentirali. Ovu sofisticiranu tehniku za sada koristi samo stotinu orki na svijetu, a kako je u dokumentarcu objasnio prirodnjak David Attenborough, ta tehnika je razvijena kako bi orke lakše ulovile plijen u najnegostoljubivijem okruženju na našem planetu.

Ovi su kitovi poznati po svom organiziranom lovu i tehnikama s preciznim i ciljanim napadima. Predstavljaju jedan od najboljih primjera kako se zajedničkim snagama lakše stiže do plijena. Nedavni izvještaj znanstvenika iz Južne Afrike koji su proučavali ove životinje i njihove napade na velike bijele morske pse govori u prilog tome da su u stanju s kirurškom preciznošću iščupati njihove unutrašnje organe - prije svega jetru koja je masna i predstavlja obrok koji im pruža potrebnu energiju.

Iako još uvijek nije poznato na koji način to rade, istraživači su u svojoj izjavi rekli kako najvjerojatnije uz pomoć eholokacije pronalaze najmasnije dijelove svog plijena. Ipak, ovo nije jedini primjer kada su sve nas zbunile svojim ponašanjem, jer je objavljena i snimka kako napadaju plavog kita.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 09:00