UPOZORENJE

Odbačene zaštitne maske opasne su za životinje. Evo kako ih učiniti manje pogubnima

Do sada je bilo mnogo slučajeva kada su se u njih zapetljale ptice, ribe, šišmiši, lisice, ježevi, rakovi, hobotnice...
Ilustracija
 Andrey Nekrasov/Zuma Press/Profimedia

Veterinarski fakultet iz Zagreba objavio je na svojoj Facebook stranici veoma važno i aktualno upozorenje. S obzirom na to da su nam zaštitne maske postale svakodnevica, to znači i da puno njih završava u kanti za smeće. Zbog toga treba osvijestiti kako ih je najbolje odložiti, a da pitom što manje ugrožavamo druga bića.

- Jednokratni zaštitni materijal, kao što su maske za lice i rukavice, predstavlja opasnost za brojne divlje životinje. Od početka COVID-19 pandemije do danas, zabilježeni su brojni slučajevi zapetljavanja ptica, riba, šišmiša, lisica, ježeva, rakova i hobotnica u gumice maski za lice ili gumice latex rukavica.

Zapetljavanje može uzrokovati akutne i kronične posljedice. Pod akutnim smatramo direktnu smrt utapanjem ili gušenjem dok u kronične posljedice ubrajamo iscrpljivanje životinja, nemogućnost hranjenja, ozlijede, infekcije ili amputacije što u konačnici također može rezultirati uginućem.

Ljubazno Vas molimo da prerežete gumu na maskama te ih odložite na za to predviđeno mjesto - mole s Veterinarskog fakulteta.

Naravno, najbolje rješenje je da se koriste višekratne maske, kako bi se stvaralo što manje otpada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 06:54