‘ZATVORITE VRATA‘

Nova studija otkrila: Ovo su razlozi zbog kojih nipošto ne bi trebali puštati mačke vani

Ne radi se o stvarima koje se inače spominju, poput otrova, automobila ili bolesti
 Herbert Spichtinger/Imagesource/Profimedia

Neki vlasnici mačaka svoje ljubimce puštaju da se slobodno kreću i izvan kuće. No, mnogi shvaćaju kako to nije dobra ideja - mačkama u vanjskom svijetu prijete otrovi, automobili i bolesti. Da ne spominjemo i nasilne ljude. No, postoji još jedan razlog zbog kojeg bi bilo dobro da ove neodoljive predatore ne puštamo vani. Objavljena je u nedavnoj studiji i premda se bavi samo situacijom u Washingtonu, prilično je zanimljiva.

- Otkrili smo da prosječna domaća mačka u gradu ima 61 posto vjerojatnosti da će se naći u istom prostoru kao i rakuni. Jednako toliko ima preklapanja s lisicama, a nešto manje, 56 posto, s oposumima - rekao je Daniel Herrera, glavni autor studije, piše IFL Science.

Zašto je to problem? Recimo, rakuni su najveći prijenosnik bjesnoće u SAD-u, a šire je i lisice i oposumi. Zbog toga puštajući mačku vani njeni vlasnici ugrožavaju zdravlje svojeg ljubimca.

Tu je i razlog koji je otprije poznat - mačke su vrhunski lovci, a to je veliki problem za sve one životinje koje su im plijen.

- Mnogi misle da nam mačke čine uslugu jer, primjerice, love životinje poput štakora, ali su one posebno sklone loviti manje, druge vrste. Štakore drže podaje od nas, jer se oni boje dolaziti na područje na kojem ima mačaka, ali zapravo nema nikakvog dokaza da one kontroliraju ove populacije. No, zato desetkuju druge životinje, one koje su ugrožene - dodao je Herrera, čija je studija objavljena u časopisu Frontiers in Ecology and Evolution.

U njoj je iznesen i zanimljiv podatak: premda se stječe dojam kako je mačka negdje prisutna ako tamo ima životinja koje su joj hrana, zapravo to nema veze s njima, nego nama. Mačaka ima više tamo gdje je gustoća populacije veća - mačke su tu zbog nas, čini se.

- To nas navodi na zaključak na mačke u velikoj mjeri pokreću ljudi, a ne prirodni čimbenici. Istovremeno smo mi ti koji diktiraju stupanj rizika s kojim se one susreću, kao i štetu koju nanose lokalnim divljim životinjama - rekao je Travis Gallo, koji je s Herrerom surađivao na izradi ove studije.

Dakle, koje je rješenje? Prema Herreri, to je jednostavno: držite svoje mačke u kući - posebno u situacijama u kojima je vjerojatno da će doći u kontakt s domaćim populacijama divljih životinja. Nije to samo zbog obitelji poljskih miševa koji žive na livadi kraj našeg doma, nego i zbog zdravlja našeg ljubimca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 21:29