VELIKO SRCE

Nevjerojatan prizor: Ženka kita usvojila mladunče druge vrste, pa zajedno plivaju oceanom

Iako jako rijetka pojava, ovo nije prvi put da kitovi različitih vrsta formiraju obiteljske veze

Ilustracija

 Francois Gohier/Vwpics/Alamy/Alamy/Profimedia

Fotograf Jess Wohling danima je dronom snimao obalu zapadne Australije. Iako je znao da se na jednoj od snimci nalaze i kitovi, tek pažljivim promatranjem uočio je nešto neobično. Ispostavilo se da mladunče koje je plivalo pokraj odraslog kita uopće ne pripada istoj vrsti, pa je odlučio istražiti o čemu se radi.

Fotografiju je poslao istraživačima koji prate kitove u tom dijelu moru i saznao da ni oni nikada u svojim karijerama nisu vidjeli ništa slično - južnog glatkog kita u pratnji mladunca grbavog kita, za koje se sumnja da predstavljaju izuzetno rijedak primjer usvajanja među vrstama. Nakon analize snimke biolozi smatraju da blizina odrasle životinje i mladunčeta ukazuje na bliskost koju majka i dijete iste vrste pokazuju jedno drugom dok su zajedno, piše National Geographic.

Stručnjaci se slažu da ovo najvjerojatnije predstavlja slučaj usvajanja i da se mladunče grbavog kita odvojilo od majke slučajno ili da je ona preminula prije nego se ono osamostalio. No, postoji mogućnost i da je ženka glatkog kita nedavno izgubila vlastito mladunče te je usvojila mladunče u nevolji, jer su slični primjeri zabilježeni i kod orki.

Iako jako rijetka pojava, ovo nije prvi put da kitovi različitih vrsta formiraju obiteljske veze. Godine 2018., istraživači su u Saint Lawrence Riveru u kanadskoj pokrajini Quebec naišli na mladunče narvala koji živi među kitovima belugama. Pored toga što se mladi narval nalazio oko tisuću kilometara daleko od svog arktičkog doma, stručnjaci smatraju da su ga beluge prihvatile nakon što se izgubio tijekom migracije.

Ima toga još: 2013. godine grupa kitova ulješura u blizini Azora dospjela je na naslovne stranice nakon što su se sprijateljili s kljunastim dupinom, koji je imao deformitete kralježnice. Stručnjaci danas smatraju da su ga ulješure usvojile nakon što ga je odbacilo njegovo jato, ali pošto su u društvu viđeni samo nekoliko puta, ne zna se kako je ta priča završila. Možda dupin nije bio u stanju izdržati tempo s kitovima koji rone u dubinu. Postoje slučajevi kljunastih dupina koji su prihvatili napuštene mladunce kitova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 09:51