KAO CASPER

Neobično stvorenje na dnu mora: Hobotnica duh je čudesno stvorenje, pogledajte ga!

Biće je vjerojatno blijedo zbog nedostatka pigmenata u njegovoj hrani uzrokovano manjkom svjetla u oceanskim dubinama

Casper

 Ho/Afp/Profimedia

Bijela hobotnica kratkih nogu prvi je put primijećena 2016. u blizini obale Havaja na dubini od 2,6 milja pomoću dubokomorskog robota s kamerama za istraživanje morskog dna oceana.

Nevjerojatna snimka koju je podijelila NOAA Ocean Exploration pokazala je rezultate ekspedicije, rekavši da je sablasni mekušac s osam nogu zbunio obalne znanstvenike jer nikada prije nisu vidjeli ništa slično. Zbog blijede, bijele puti i gomoljaste glave, životinji su dali nadimak Casper, piše Klik.

U to je vrijeme NOAA rekla: "Nakon daljnjeg pregleda, ova oktopoda nalik duhu je gotovo sigurno neopisana vrsta i možda ne pripada nijednom dosad opisanom rodu."

Sve do ove točke, jedini drugi glavonošci snimljeni kamerom na ovim dubinama bile su Dumbo hobotnice, koje su dobile slično ime po crtanom filmu.

Razlog za nadimak je njihova izrazita peraja poput ušiju koja se proteže od vrha glave. Što se tiče Caspera, postavila su se brojna pitanja o potencijalnoj novoj vrsti, a Janet Voight – suradnica kustosice za zoologiju beskralješnjaka u Field Museum of Natural History u Chicagu – podsjeća da je to ‘potpuno nova i drugačija‘.

Prvo, većina koleoidnih glavonožaca, uključujući hobotnice, ima višestanične organe koji mogu brzo mijenjati boju svijetlim bojama i uzorcima kako bi ih zaštitili od plijena.

Raspravljajući o tome zašto se Casper činio tako blijed i bezbojan, Voight je sugerirao da bi to moglo biti zbog nedostatka pigmenata u njegovoj hrani uzrokovano nedostatkom svjetla u oceanskim dubinama.

Još jedna zbunjujuća karakteristika su Casperove kratke ruke, iako je Voight objasnio: "Što ste plići i više tropski, to su vam ruke duže i tanje."

Predložila je da bi kraće ruke kod dubokomorskih hobotnica mogle biti evolucijska osobina koja je proizašla iz toga što životinje koriste svoja tijela istaknutije nego ruke za hvatanje plijena, iako to nikada nije definitivno dokazano.

Dok su ljudi ostali zbunjeni otkrićem 2016. godine, prema The Guardianu, otkriveni su novi detalji o takozvanoj hobotnici duhova nakon što su istraživači analizirali pet godina arhiviranih snimaka snimljenih na istraživanjima dubokog mora diljem Pacifika.

Bili su zaprepašteni kada su na morskom dnu naišli na desetke drugih stvorenja koja izgledaju kao Casper za koje vjeruju da su dvije različite vrste.

"Moglo bi biti da su prilično česti", objasnio je Voight. "To je samo pokazatelj koliko malo znamo o onome što je dolje."

Sve dok ne budu mogli službeno imenovati i identificirati hobotnicu duhova, Casper će ostati velika misterija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 15:44