AVANTURA

Neobičan dan jedne sove: Bježeći od vrana pala je u more, pa završila u oporavilištu za - supove!

Ušare žive i na otocima Cresu, Lošinju, Krku i Rabu, a te otočne populacije imaju nešto drugačiji životni stil od kopnenih
 JU Priroda

Sova ušara spašena je na Lošinju, no izliječila se na Cresu, u tamošnjem oporavilištu koje je namijenjeno - supovima. Neobična priča počela je u srijedu na plaži u Malom Lošinju, gdje je ptica spašena iz mora. Napale su je vrane i srušile u vodu, ali na svu sreću, jedan ju je čovjek vidio, izvukao van i odmah doveo do Cresa.

U oporavilištu u Belom utvrđeno je kako je ptica zdrava i da nema nikakvih ozljeda. Poslana je u sobu na promatranje, gdje je mračno i mirno, kako bi se oporavila od stresa i vratila snagu. Tamo je nešto bacila u kljun i podigla se na noge, tako da se u centru nadaju da će je uskoro moći pustiti u divljinu.

Sova ušara, kao najveća europska vrsta sova, lako je prepoznatljiva po svom zovu i karakterističnim izdignutim čupercima pera na glavi u području ušiju. Gnijezdi se na gotovo svim većim jadranskim otocima gdje ima dovoljne i stalne izvore prehrane kao i dovoljno mirnih i neometanih staništa za gniježđenje. Pošto su joj draga stjenovita područja, ornitološki rezervati na Krku, Prviću i Cresu važni su, osim za bjeloglave supove, orlove i druge rijetke i ugrožene danje ptice, i za ovog krupnog noćnog predatora, kažu iz Javne ustanove Priroda, koja upravlja oporavilištem u Belom.

Ušare žive i na otocima Cresu, Lošinju, Krku i Rabu. Otočne populacije odlikuju se nešto drugačijim životom od kopnenih jer su tamo izvori prehrane vrlo specifični i hrane nema toliko puno, pa su se sove specijalizirale za lov na pojedine vrste plijena. Javna ustanova Priroda već je nekoliko godina uključena u praćenje stanja populacije ušare na Kvarneru, prvenstveno u neposrednoj okolici grada Rijeke.

image
JU Priroda
image
JU Priroda
image
JU Priroda
image
JU Priroda
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 23:53