SPLITSKA STRAVA

Nedaleko od smetlišta otkrili 15 lovačkih pasa na lancima i u kavezima, zapuštene i mršave

Pozvali su policiju, od koje su tražili da alarmira veterinarsku inspekciju. Na društvenim mrežama objavili su stanje životinja
Ilustracija
 Eremeychuk Leonid/Alamy/Alamy/Profimedia

- Prošlog tjedna dobili smo dojavu od naše sugrađanke koja je prolazeći blizu odlagališta otpada na Karepovcu vidjela više od 15 pasa na lancima i u kavezima, u lošem stanju i mršave – priča nam direktor NO KILL skloništa Animalis Centrum koje je u vlasništvu njegove obitelji, a u kojem liječe, hrane i socijaliziraju napuštene životinje, piše Slobodna Dalmacija.

Naš sugovornik je i član zaklade Beštie koja pronalazi dom za životinje na području Splitsko-dalmatinske županije, štiti prava životinja, bori se protiv njihovog zanemarivanja i zlostavljanja.

Nastavlja da ga je navedena dojava iznenadila, da nije mislio da je tako nešto - moguće.

- Otišli smo na lokaciju i bome sam se iznenadio jer uz rub makadama, među smećem na brežuljku, stoji 5 ili 6 kaveza, te 15 lovačkih pasa i štenci od 3,5 do 4 mjeseca starosti. U nedjelju smo tamo našli još štenaca – kaže aktivist.

Dodaje kako ih je tada jedna muška osoba počela otamo tjerati, a naš sugovornik je pozvao policiju kojoj je prijavio u kakvim uvjetima ti psi tamo žive.

- Jedan prolaznik nam je ispričao da ta osoba pse uvijek drži negdje na tom području, a nedavno ih je prebacio na tu lokaciju.

Kaže nam da je od policajaca tražio da podnesu prijavu veterinarskoj inspekciji.

- I sami smo poslali prijavu inspekciji u Splitu i Zagrebu, no znamo da im treba puno treba vremena da reagiraju. Zato je zaklada objavila video s pozivom građanima da i oni slučaj prijave inspekciji, sve kako bi ona prije reagirala. i da i oni isti prijave inspekciji kako bi prije reagirala.

No, dogodilo se ono čega su se, kaže, bojali: U ponedjeljak je već falilo 7 pasa.

U sklonište su odnijeli pet štenaca koje su tamo pronašli u kavezu s jednim mužjakom. Štenci su, nastavlja, bili u dobrom stanju jer su, dodaje, očito do jučer bili uz majku, koje tamo više nije bilo.

Ističe da je vidljivo da su psi koji su tamo u strahu, te napominje:

- Postoji 5 osnovnih prava životinja – da ne trpe strah, da imaju vodu i hranu, pravo na kretanje... Tamo niti jedno od tih prava nije ispunjeno. To nisu uvjeti života za bilo koje biće. Te životinje uz to nisu cijepljenje ni čipirane. Nadalje, do 9 pasa možete imati kao fizička ili pravna osoba, a iznad toga broja su posebni propisi. Nitko po zakonu ne može imati 20 pasa bez da im osigura uvjete kakve imaju u skloništu.

Kaže da se nadaju da će psi toj muškoj osobi biti oduzeti, no dodaje kako policija ne zna kako bi postupala, a dok inspekcija dođe ranije spomenuta muška osoba će sve pse prebaciti na drugu, nepoznatu lokaciju.

- Postoji zakon koji ne dopušta trajno držanje psa na lancu i zanemarivanje. No, za sada je to mrtvo slovo na papiru.

Kao udruga koja se bavi tom problematikom naišli smo na ogroman otpor sustava, a kako je tek pojedincima koji to vide i ne mogu ništa protiv toga poduzeti – pita se naš sugovornik koji je uputio poruku:

- Zaustavimo zanemarivanje životinja i njihovo držanje na lancu. Prestanimo tolerirati takve stvari. Naše institucije i puno ljudi okreće glavu i prave se da ne vide, a institucije bi trebale imati jasniji stav po pitanju kako se može držati životinje i koji je danas standard življenja životinje. Čovjek koji tako neuvjetno drži te pse zbog toga nema straha, on zna da mu nitko ništa ne može.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 08:36