AKO JE ZIMA NIJE LAV

Ne znate trebate li obući psa zimi? Metoda kojom ćete to utvrditi zaista je vrlo jednostavna...

Veterinari savjetuju da se ljubimcu odjeća skine kad ga se pušta na istrčavanje, jer mu tad smeta
 Craig Prentis Photography/Alamy/Alamy/Profimedia

Hladni povjetarac puše ulicama, svi smo se povukli u kuće i stanove te s mnogo ljubavi pogledavamo izvore topline u našim životnim prostorima. Tako je i našim psima - u ovo doba godine vole se parkirati kraj radijatora ili tople peći, a ima ih i koji nevoljko izlaze van. Otići će obaviti što moraju, a nakon toga nas vuku kući. Razumijemo, volimo i podržavamo takve pse svi mi koji imamo doma manijake kojima ne smeta ni snijeg, ni kiša koja neprestano lije kao iz kabla, ni temperature ispod nule. Mi, napaćeni vlasnici takvih pasa, pripadamo onoj skupini ljudi koje će jednoga dana HGSS spasiti iz neke mećave, zajedno sa psima, a kad nas odmrznu, reći ćemo da se vraćamo natrag jer Fifi nije dovoljno trčao.

Šalu na stranu, hladno doba godine znači da dobro pogledamo s kim živimo i procijenimo što im je potrebno za zimu. Pritom mislimo na četveronožne članove naših kućanstava, jer se dvonožni znaju dobro odjenuti. Dakle, ako su naši psi goluždravci (bilo da uopće nemaju dlake ili su bez poddlake) ili su pak jednostavno zimogrozni, najbolje je da ih obučemo. Kako znati da je pas zimogrozan? Pa, ako vam se pola zime trese, znači da mu je hladno. Nema tu velike pameti kad je riječ o detektiranju toplinske situacije vašeg ljubimca.

Izbora kaputića na tržištu je mnogo: od jeftinih do dizajnerskih. Psu je, imajte to na umu, sasvim svejedno što mu piše na leđima, no ako vas raduje markirani kaputić morate znati da je to samo i isključivo zbog vašeg ega, a ne psa. Njemu je samo bitno da je toplo, a to mu možete osigurati za malo novca. Možete ga za nikakve novce naručiti preko interneta ili za gotovo isti iznos kupiti na nekoj od aukcija koje organiziraju udruge za zaštitu pasa, pa osim zbrinjavanja toplinske situacije svog psa, možete pomoći nesretnicima koji još nemaju dom. No, ne morate je čak ni kupovati - uz sasvim malo šivateljskih vještina, možete prenamijeniti neku svoju staru majicu. A ako miriše po vama, još bolje.

Ono što je važno jest da kaputić ne visi sa psa, kako ne bi zapeo za njega, pao, ili ga zasmetao u igri. Ako se ide vani kad pada snijeg, postoji opcija kabanice koja je postavljena, tako da je pas uglavnom suh i toplo mu je. Veterinari kažu kako psa ne treba oblačiti kad ide na istrčavanje - ok je da mu navučete nešto na smrznuto tijelo dok se lagano šećete po kvartu, no ako će juriti za lopticom, to mu nije potrebno. Dapače, bit će mu vruće. Možda je najbolje psu navući kaputić sve dok ne dođete do livade, a onda mu ga skinuti i pustiti da se izdivlja.

Mnoge pse ne treba oblačiti, no vlasnicima se to sviđa. Razumijemo vas, ali u tom slučaju nemojte pretjerati. Ako već gorite od želje da psa obučete, a to mu ne treba, odaberite nešto lagano, kako psu ne bi bilo vruće.

Također je bitno napomenuti ono što i ljeti: ne šišajte pse. Premda većina vlasnika to zimi ne radi, jer im je jasno da dlaka grije (i ljeti hladi), možda neki u vrijeme jesenskog linjanja, koje još uvijek traje, padnu u napast da malo potkrate dlaku svojem psu i onda mu navuku kaputić. Bit ćemo pristojni i reći da je to posve besmislen postupak: ošišati ga i navući mu kaputi savršeno je suludo. Ionako se dovoljno često družite s usisavačem i valjkom za sakupljanje dlaka, to je cijena koju plaćate za to savršenstvo koje živi s vama, pa je najbolje da patnju odradite do kraja. Šišanje će vam olakšati čistačke rituale neko vrijeme, ali vašem psu neće, pa ga ne dirajte. No, naravno, njegujte tu dlaku: bilo da je održava groomer ili vi sami.

I ako neće vani, pustite ga na miru. Neka obavi, a onda se oboje vratite doma i grijte. I cijenite to, u ime svih nas koji ćemo ovu zimu svakoga dana sate i sate provesti na otvorenom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 08:11