DIVNI PRIZORI

Nakon punih 18 godina, u Zagrebu na svijet došla sabljoroga oriksica

Prve životinje ove vrste u glavni su grad stigle 2000. godine, a od 2002. tu se uspješno razmnožavaju
 ZOO Zagreb

Dan uoči Uskrsa u Zoološkom je vrtu Grada Zagreba na svijet došlo žensko mladunče sabljorogog oriksa, objavili su u nedjelju iz tog vrta.

Mama mladunčeta ima dvije godine i devet mjeseci. U Zagreb je stigla sa sjevera Poljske – iz Gdanjska. Iako joj je ovo prvo mladunče, o njemu se izvrsno brine od prvog trena.

- Ganuti smo, ali i iznimno ponosni što nakon 18 godina ponovo u Vrtu imamo mladunče oriksa! Riječ je o dragocjenoj jedinki. Naime, sabljorogi oriksi su uključeni u Europski uzgojni program. Njihova je životinjska vrsta svojedobno izumrla u prirodi, no zahvaljujući jedinkama koje su uzgojene u zoološkim vrtovima i prirodnim rezervatima, uspješno je reintroducirana u prirodu sjeverne Afrike.

Mladunče oriksa tek je došlo na svijet, pa ne želimo ničime ometati ni njega ni njegovu mamu. Oni se na miru povezuju i mama se intuitivno lijepo brine o njemu. Mladunče sve sigurnije stoji na nogama, no većinu vremena još provodi na tlu u blizini majke. Posjetitelje molimo da iz daljine promatraju njihovu obitelj te da pri prolasku kraj nastambe oriksa ne stvaraju nepotrebnu buku - kazao je Damir Skok, ravnatelj Zoološkog vrta Grada Zagreba.

Prvi sabljorogi oriksi u Zagreb su stigli 2000. godine, a od 2002. tu se uspješno razmnožavaju. Sabljorogi oriksi jedina su vrsta oriksa kojoj rogovi idu unazad. Rogove imaju i mužjaci i ženke. Većina krzna im je bijela, a vrat i prsa su im smeđi. Neke jedinke imaju smeđe pruge na bedrima i bokovima.

Izgled im se stapa s prirodnim okolišem. Graviditet kod oriksa traje oko 8,5 mjeseci, a mladi pri okotu imaju smeđe krzno.

Sabljorogi oriksi društvene su životinje. Žive u stadima koje broje između dvije i četrdeset jedinki. Zahvaljujući programima povratka sabljorogih oriksa u prirodu sada te životinje nastanjuju neke nacionalne parkove Tunisa, Maroka i Senegala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. srpanj 2024 09:39