ZALUTALI GOST

Nakon Medulina, morski pas snimljen i u Pomeru: ‘To je vjerojatno ženka koja s mladuncima pliva plićakom‘

Riječ je najvjerojatnije o kadelu - manjoj i jestivoj vrsti morskoga psa koji može narasti do najviše 1,5 metara dužine

Morski pas snimljen u Pomeru

 Facebook

Nakon što je tijekom jučerašnjeg dana u akvatoriju Medulina snimljen manji morski pas, danas se na društvenim mrežama pojavio snimak, možda i istog primjerka, u pomerskoj uvali Šćuza, nasuprot ACI marini Pomer.

Riječ je najvjerojatnije o kadelu - manjoj i jestivoj vrsti morskoga psa koji može narasti do najviše 1,5 metara dužine, javlja Regional express.

Novinar Mladen Kolenko, inače strastveni podvodni ribolovac i ronioc iz Medulina, ističe kako bi mogla biti riječ i o 'lisici', vrsti morskih pasa iz porodice sabljaša koji može narasti i do pet metara.

'O kojoj se vrsti morskoga psa radi, nije manje bitno od same činjenice što dotični morski pas/lisica-kadel već par dana pliva samim plićakom i to duboko unutar razvedenog Medulinskog zaljeva', komentirao je Kolenko i dodao kako navodno uz ovog morskog psa pliva i nekoliko manjih jediniki.

Rekao je da bi mogla biti riječ o ženki koja je sa svojim potomstvom zalutala s obližnjih dubokih ribolovnih pošta plave ribe u Kvarneru u plitki Medulinski zaljev koji je već okupiran turistima.

'Bitno je napomenuti da morski pas lisica spada u zaštićene vrste morskih pasa u Jadranskom moru, za razliku od kadela koji se legalno love, a njihovo meso prodaje na ribarnicama', napominje Kolenko.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. srpanj 2022 23:58