FAZANSKI GOLUB

Nakon 140 godina pronađena ptica za koju se vjerovalo da je odavno izumrla

Članovi tima koji ju je otkrio prije tri godine su pretraživali otok Fergusson, ali bez uspjeha
 Hanjo Hellmann/Alamy/Alamy/Profimedia

Svi su mislili da je nestao s lica zemlje. Logičan je to zaključak ako neku životinju nismo vidjeli punih 140 godina. No, onda se dogodilo nešto čudno: fazanski golub s crnim vratom (black-naped pheasant-pigeon) je viđen kako leprša sa stabla na stablo u šumi na malenom otoku u Papui Novoj Gvineji.

Mora se odmah reći kako susret s pticom uopće nije slučajnost - kako piše BBC, uključivao je višegodišnje napore istraživača, brojne razgovore s lokalnim stanovništvom, 20 fotozamki i sukob s gusarima, koji su česti u tom području.

Članovi tima koji je goluba otkrio prije tri godine su pretraživali otok Fergusson, ali bez uspjeha. No, ekspedicija koja je u potragu krenula ove godine došla je do sela na zapadnoj padini planine Kilkerran i tamo su čuli kako su neki lovci vidjeli goluba koji je po njihovom opisu zvučao kao davno izumrla vrsta. Odmah su u šumu postavljene fotozamke.

- Dok sam pregledavao fotografije, bio sam zapanjen snimkom ptice kako prolazi kraj naše kamere" - rekao je istraživač Jordan Boersma sa Sveučilišta Cornell.

Ta fotografija je prvi dokaz da vrsta koja nije viđena od 1882. godine i dalje postoji. O njoj se, zapravo, vrlo malo zna, ali je već sad jasno kako je populacija na ovom otoku mala i da se brzo smanjuje. No, nadaju se kako bi ova objava mogla dovesti do popularizacije ptice i, posljedično, njene zaštite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 16:40