INVAZIJA REPTILA

Najezda zmija na Ibizi: Jedu ptice iz gnijezda na stablima, penju se u stanove, posvuda su. ‘Krenuli smo u zmijokolju‘

Njihov trud nadopuna je rada balearske vlade koja je u proračunu izdvojila tisuće eura kako bi proteklih godina iskorijenila zmije.

Zmija u San Joséu na Ibizi

Objavljeno u Facebook grupi ”Serpientes en Ibiza no gracias”

 Facebook

Kada se Dean Gallagher doselio na Ibizu prije 15 godina, tražio je dobar život pod suncem. Nije očekivao da će postati lovac na zmije, piše londonski Times.

Ali, nakon što je shvatio da otok preplavljuju zmije nenamjerno uvezene u ukrasnom drveću, ovaj 43-godišnjak australsko-britanskog podrijetla priključio se opsežnom pothvatu da se istrijebi ta pošast s otoka. Ovo je godine uhvatio i ubio 400 zmija, neke dugačke i gotovo dva metra.

"One su invazivna vrsta", rekao je prošli tjedan dok je iz spremnika vadio malu zmiju. Ozljeda na njegovu bicepsu pokazuje gdje ga je jedna zmija ugrizla dok ju je prethodni dan hvatao. "Ako ne eutanaziramo zmije, govorimo o tisućama endemskih guštera koji nikada neće biti nadomješteni", objasnio je.

S drugim volonterima Gallagher pomaže naporima vlade da se s otoka istrijebe zmije u nadi da će spasiti popularnu guštersku vrstu s Ibize, jedinog otočnog endemskog kralješnjaka, od istrebljenja.

Uspiju li, pokolj će poslužiti još jednoj svrsi: zaštiti turista, žili kucavici otoka, od strašnih susreta. Prije pandemije više od tri milijuna turista godišnje je posjećivalo Ibizu - uglavnom u proljeće i ljeto kada su zmije najaktivnije. Zmije su izazivale paniku pojavljujući se u kućama za odmor i gmižući po pijesku na popularnim mjestima za sunčanje.

"Nikada nismo vidjeli da se netko tako brzo evakuira s plaže", rekao je Gallagher kojem su oni koje je spasio nudili darove, uključujući i živu kokoš koju je dobio od jednog zahvalnog lokalca.

Jednom ga je u pomoć pozvala britanska obitelj na odmoru koja je pronašla zmiju u svom smještaju. Usred vriske i panike netko je uspio usmrtiti zmiju zarolanim novinama.

U proteklih šest godina volonteri su ubili između 12.000 i 16.000 zmija, većinom neotrovnih pripadnica vrste Hemorrhois hippocrepis, poznate po prepoznatljivim šarama. Mnoge zmije još su u bijegu, a broj im se povećava svake godine. Svaka ženka te vrste izleže do deset jaja svake godine, a u svom životnom vijeku može pojesti više od 500 guštera.

"Situacija je stvarno ozbiljna", kaže Elba Montes, biologinja koja je napisala doktorsku disertaciju o zmijama i njihovu utjecaju na guštersku populaciju. "Do 2030. će gušter, ne promijeni li se nešto, izumrijeti na glavnom otoku. Preozbiljno je da se ništa ne bi poduzelo", ističe.

Prije oko 20 godina, dodaje, zmije su prvi put došle na otok, skrivene u rupama dekorativnih biljaka - među kojima su mnoge bile stare masline - koje su kupovali vlasnici restorana, hotelijeri i vlasnici vila u želji da ukrase svoje posjede.

Neželjene posljedice bile su katastrofalne. Zmije su se sada proširile na gotovo cijeli otok, tjerajući i ubijajući velik dio gušterske populacije. Na jednom od otočića guštera više nema.

Montes i drugi volonteri kažu da je riječ o utrci s vremenom u zaustavljanju zmija prije nego što gušter - simbol otoka koji se nalazi na svemu, od majica do turističkih plakata - ne nestane zauvijek.

"Ima ljudi koji su vidjeli zmije koje jedu ptice iz gnijezda na stablima na njihovim trijemovima u kućama na selu", priča Timotheus Freytag (50), još jedan član zajednice stranaca koji godinama radi na istrebljivanju zmija na otoku uzgajanjem miševa te postavljanjem i distribuiranjem stotina zamki diljem Ibize.

"Imate zmije na trećem katu stambenih zgrada, popnu se uz bugenvilije. Zmije posvuda, razumijete. Puno njih."

Freytag i njegovi kolege dobrovoljci strahuju da bi, nastavi li se povećavati zmijska populacija, Ibiza mogla krenuti stopama Guama, američkog teritorija u Pacifiku, gdje je invazija vrste Boiga irregularis nakon Drugoga svjetskog rata uništila lokalnu faunu.

Njihov trud nadopuna je rada balearske vlade koja je u proračunu izdvojila tisuće eura kako bi proteklih godina iskorijenila zmije. Zamke redovito postavljaju, a mala ekipa ih hvata. Samo ove godine vladin Konzorcij za oporavak flore i faune na Ibizi uhvatio je 1100 zmija.

Ali volonteri govore da to nije dovoljno i da bi, ne uvedu li se mjere za karantenizaciju inozemnih stabala, još opasnije vrste mogle biti uvezene na otok.

"To je kap u moru", kaže Gallagher koji volonterski radi za program Prijatelji zemlje u uklanjanju zmija s otoka. "Ako ova vrsta može doći ovamo s kopna, nitko vam ne jamči da ne može doći i ljutica."

Još će mnogo zmija morati umrijeti u ime spašavanja guštera, rekao je on. "To me žalosti jer zapravo volim zmije."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 11:24