Melanitta nigra

Na Neretvi snimljena rijetko viđena vrsta životinje: ‘Ovo je prava poslastica za ljubitelje!‘

Prije nekoliko mjeseci nas je posjetio ćelavi ibis, a sada i ova ptica, što je oduševilo mnoge

Crna patka
 

 BIOM

Udruga Biom objavila je kako su prošlog vikenda njihovi volonteri na rijeci Neretvi vidjeli životinju koju zaista nisu očekivali na tom mjestu: crnu patku (Melanitta nigra). Ta se vrsta patke u našoj zemlji zaista rijetko viđa, tako da je to bio zaista poseban prizor. Naravno, on je zabilježen, tako da imamo i fotografiju životinje koja je uživala plivajući našom rijekom.

- U Hrvatskoj je ovo rijetka vrsta, tako da je svako uočavanje prava poslastica za ljubitelje ptica - napisali su na društvenim mrežama.

Crna patka se ptica gnijezdi na samom sjeveru Europe, a za zime se seli južnije te zimuje uz obale Atlantskog oceana, zapadnog Mediterana te na sjevernim obalama Crnog mora. Njena prosječna duljina joj je od 43 do 54 centimetra, a teška je oko jednog kilograma.

Njeno pojavljivanje nije onako rijetko kao ono ćelavog ibisa, koji se u našoj zemlji pojavio krajem listopada prošle godine, no također je veoma dragocjeno ljubiteljima ptica, koji ovu životinju nemaju često priliku vidjeti u našoj zemlji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 04:41