SUZBIJANJE EPIDEMIJE

Na mediteranskom otoku širi se smrtonosna korona, mačke leže mrtve na ulicama: ‘Imamo lijek! Paket - 100 eura!

Virus označen kao FcoV-23 prvotno je uočen u glavnom gradu Nikoziji prošlog siječnja i brzo se proširio otokom

Dok se sam virus razlikuje od covida-19 i ne predstavlja prijetnju ljudima, aktivni sastojak u pilulama protiv covida, molnupiravir, obećava u liječenju mačaka s dijagnozom FIP-a

 Christina ASSI/AFP

Bitka protiv smrtonosnog soja mačjeg koronavirusa na Cipru dobila je značajan obrat jer su otočne veterinarske službe počele koristiti zalihe tableta protiv covida-19 koje su izvorno bile namijenjene ljudima. Cipar, poznat i po nadimku "otok mačaka" zbog njihove visoke populacije, u posljednje je vrijeme doživio širenje neobične epidemije i vidio kako na tisuće mačaka umiru od posljedica zaraze peritonitisom (FIP) uzrokovanog mačjim koronavirusom.

Ciparsko ministarstvo zdravstva pokrenulo je distribuciju tableta namijenjenih za liječenje koronavirusa kod ljudi 8. kolovoza, što se slučajno poklopilo s Međunarodnim danom mačaka. Christodoulos Pipis, vladin ravnatelj veterinarskih službi, otkrio je da će prva serija od 500 kutija koje sadrže 80.000 tableta protiv covida-19 biti distribuirana, što je prvi korak u suzbijanju epidemije.

Virus označen kao FcoV-23 prvotno je uočen u glavnom gradu Nikoziji prošlog siječnja i brzo se proširio otokom. Epidemija je zahvatila i domaće mačke i mačke lutalice, a simptomi su uključivali vrućicu, oticanje trbuha, gubitak energije i ponekad pojačanu agresiju.

Procjene lokalnih društva za zaštitu životinja govore da je zbog epidemije FIP-a na otoku umrlo od 8000 do 300.000 mačaka od siječnja. Paralelno, mještani koji su hranili lutalice počeli su izvještavati da njihovi stalni gosti polako nestaju, mačke su viđene kako leže mrtve na ulicama, a veterinari su bili prisiljeni priznati ozbiljnost zaraze. Uz antivirusne lijekove koji su se prije smatrali pretjerano skupima, liječničko odobrenje pristupačnijih izazvalo je optimizam. Dok se sam virus razlikuje od covida-19 i ne predstavlja prijetnju ljudima, aktivni sastojak u pilulama protiv covida, molnupiravir, obećava u liječenju mačaka s dijagnozom FIP-a. Pipis je potvrdio da će pakiranja biti dostupna veterinarskim centrima po cijeni od 100 eura po paketu, a veterinari će izdavati recepte koji će olakšati kupnju.

Dok Cipar istražuje uzrok epidemije i poziva na ograničenja putovanja mačaka s otoka i na otok, znanstvenici sa Sveučilišta u Edinburghu radit će na sekvencioniranju mutiranog soja visoko virulentnog FcoV-a koji je izazvao epidemiju. Virus je prvi put zabilježen 1960-ih, a epidemija koja se širi kontaktom ranije se javljala u Velikoj Britaniji, SAD-u, Tajvanu i Grčkoj. One su vrlo često bile ograničene na mjesta uzgajanja mačaka. Doktor Charalampos Attipa, vodeći istraživački tim Sveučilišta u Edinburghu, ustvrdio je da ciparska kriza predstavlja jedinstvenu priliku za sveobuhvatno proučavanje i sekvencioniranje mačjeg koronavirusa, nudeći globalne prednosti za zdravlje mačaka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. rujan 2024 14:46