FASCINANTNE PTICE

Na Cresu fotografiran sup starješina, koji je do naše zemlje doletio iz Bugarske

Kao i bjeloglavi, i ovi supovi vole lutati u prvim godinama života, kažu iz Oporavilišta Beli
Sup starješina
 Centar za posjetitelje i oporavilište za bjeloglave supove u Belom

Svaka pojava supa starješine u Hrvatskoj zanimljivost je mnogi sa zadovoljstvom poprate, jer je poznata situacija s tim pticama u našoj zemlji, ali i u Europi. Naravno, ljubitelji ovih ptica uvijek ih pokušavaju i fotografirati. Zato raduje što je ovoga puta jedna od tih veličanstvenih ptica snimljena.

- Sredinom travnja primili smo iz Bugarske informaciju da je sup starješina koji se također prati GPS odašiljačem, ovaj put na otoku Cresu, točnije u blizini Vranskog jezera. Radi se o supu imena Kutelka, koji je u svrhu ponovnog uvođenja ove vrste, transportiran iz španjolske regije Extremadure u Bugarsku gdje je i pušten u prirodu. Kao i naši bjeloglavi supovi, i supovi starješine vole “lutati” u prvim godinama života, pa je tako i ova jedinka doletjela do Kvarnera i Cresa - kažu iz Centra za posjetitelje i oporavilišta za bjeloglave supove Beli.

- Naš prvi izlazak na teren nije bio uspješan, međutim drugog dana uspjeli smo dokumentirati Kutelkin boravak na Cresu. Iako s velike udaljenosti, fotografirali smo ga u društvu bjeloglavih supova - dodali su.

Od četiri vrste europskih strvinara, u Hrvatskoj ih je nekada gnijezdilo tri. Bili su to bjeloglavi sup, sup starješina i crkavica. Danas je preostao jedino bjeloglavi sup kojem su kvarnerski otoci Cres, Krk, Plavnik i Prvić posljednje stanište u našoj zemlji. Razlog zašto su izumrli je trovanje. Naravno, nije bilo namijenjeno njima, no oni su strvinari koji su se otrovali jedući umrle životinje. U ekosustavu su iznimno važni, zato što jedući ostatke mrtvih životinja sprječavaju širenje zaraza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 21:11