STRAVA U ZAGORI

Muškarac gurkao zmiju s puta i snimao to pa zamalo izgubio glavu! Pogledajte snimku koja ledi krv u žilama

Učinila je to u pokušaju da obrani vlastiti život, jer je njegov pristup doživjela kao napad
 Screenshot

Nekad je teško razumjeti ljudsko ponašanje. Ako naiđemo na divlju životinju, o kojoj god da se radilo, stručnjaci nam uvijek savjetuju da se od nje maknemo i pustimo je na miru. Divlje životinje ne napadaju ljude samo tako - napravit će to jedino u slučaju da su ugroženi oni ili njihova mladunčad. Tada će napasti punom snagom, što je i razumljivo, jer se bore za svoj život.

No, kada vidimo zmiju, a posebno ako ne znamo je li otrovnica ili ne, zaista je teško razumjeti zašto bi netko uzeo granu i onda tom granom gurkao životinju koja je ionako uznemirena jer je vidjela neobično, strašno stvorenje - čovjeka. Nije poznato što je bilo na umu muškarcu iz mjesta Žeževica u općini Šestanovac kad je uzeo granu, pa krenuo gurkati zmiju i to snimati.

Nije poznato ni što je očekivao. Bilo je lako zaključiti da bi se životinja mogla osjetiti ugroženom i zaprijetiti mu. Teško je, naime, gurkanje štapom shvatiti kao nešto drugačije nego prijetnju. Jasno je kako je zmija potom učinila jedino što može: nastojala se zaštititi. Kad mu se zaletjela među noge, muškarca je to prilično uzrujalo. Možda je naučio lekciju pa nikada više ovako neće pristupiti nekoj životinji. Jer, njemu je možda zabavno kad nekoga gurka štapom, no drugi očigledno ne misle da je ono što on radi baš fenomenalno.

Radi se o šari poljarici, zmiji koja nije otrovna i ne predstavlja baš nikakvu opasnost za ljude.

- Ovo ponašanje je za svaku osudu. Ne smijemo se tako ponašati prema niti jednoj životinji, a posebno ne prema zaštićenoj vrsti. U našoj zemlji žive svega tri otrovne vrste zmija i iznimno je rijetko da ljudi naiđu na neku od njih, nego su to uglavnom neotrovni gmazovi. U Dalmaciji je tako česta šara poljarica. Kad je vidimo, ono što ne radimo je maltretirati je, kao na ovoj snimci, proganjati, ubijati... Trebamo je samo pustiti da ode - kaže Damir Skok, v.d. ravnatelja zagrebačkog ZOO vrta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. svibanj 2024 17:45