NIJE DOBRO

Mračna tajna: Znate li što se događa s paucima nakon što ih ulovimo i izbacimo iz naših domova?

Stručnjak Rod Crawford savjetuje kako je najbolje prije toga proučiti o kojoj se vrsti radi
 Richard Newton/Alamy/Alamy/Profimedia

Mnogi od nas nisu oduševljeni idejom da svoj dom dijele s paukom. Zbog toga će ih (žive) izbaciti iz svog doma, no, brojni stručnjaci upozoravaju kako je to za životinju jednako smrtonosno kao da smo je napali papučom i poslali na vječna lovišta.

Jasno, ne odnosi se to na sve. Ako pričamo o onim momcima koji imaju dugačke noge i vole plesti mreže u našim domovima, poznatim kao kućni pauci, tima smo sasvim sigurno napisali smrtnu presudu kad smo ih izbacili iz toplog doma u hladni, okrutni svijet. No, ako je riječ o nekoj drugoj vrsti, možda imaju šanse, ali bi im svakako bilo bolje kod nas doma.

- Umjesto da ih izbacimo, što za neke znači smrt, možda bi bilo dobro da ih odnesemo u neki dio doma u kojem nam neće jako smetati. Oni u naš dom ulaze kroz rupe ispod vrata i na prozorima, a mogu doći i na raznim stvarima koje donosimo u svoj dom - rekao je stručnjak za pauke Rod Crawford za Live Science, piše Lad Bible.

Njegov je savjet da proučimo o kojem se pauku radi. Ako je to neki koji je dobro prilagođen životu vani, a u naš je dom došao slučajno (recimo, donijeli smo ga na nečemu), u redu je da ga pustimo vani. Snaći će se. No, ako se radi o kućnim paucima, oni nemaju nikakve šanse.

Postoje dva načina borbe: jedan je da detaljno pregledamo sve što donosimo doma (uključujući i sebe, te svoje ljubimce) te da zatvorimo sve rupice na našim prozorima i vratima. Drugi je da jednostavno prihvatimo činjenicu da nam pauci dolaze i da uživamo u suživotu s njima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 20:25