NEOBIČNO

Morskih pluća inače nema zimi u Jadranu, ali ove godine ih je puno! Evo što kažu stručnjaci

Njihova brojnost ovisi o nizu faktora, a svaki od njih može biti okidač za masovno razmnožavanje

Morska pluća

 Mihaila Cristian Ionut/Alamy/Alamy/Profimedia

Opet su ribarske mreže uz sjeverozapadnu obalu Istre pune velikih meduza. Lani se takva najezda (premda je teško govoriti o najezdi jer te životinje ne dolaze k nama ljudima, nego mi lovimo u njihovom životnom okruženju) dogodila početkom veljače, a sada su se ukazale i ranije. Najvjerojatnije se radi o morskim plućima ili Rhizostoma pulmo, piše Glas Istre.

Premda njihova pojava nije bila uobičajena u zimskim mjesecima, očito se i to mijenja. Barbara Sladonja iz Centra za invazivne vrste porečkog Instituta za poljoprivredu i turizam je pojasnila da se morska pluća mogu u Jadranu vidjeti cijele godine, ali i da nije uobičajeno da se zimi pojave u tako velikim količinama.

- Valja pojasniti da je meduza samo jedan dio razvojnog ciklusa. Morska pluća kroz svoj životni stadij, koji traje mjesec do mjesec i pol dana, žive i na dnu i u moru. Imaju nekoliko stadija, prvo je riječ o ličinki koja postaje polip na dnu, onda polip opet ispušta male larve, one se pretvaraju u meduze koje plutaju, i zatim opet kreće sve ispočetka.

Pojedini dijelovi tog ciklusa, u kojem mi primjećujemo samo ovu fazu kad je meduza, ovise o više faktora, najviše o temperaturi, količini hrane i kisiku. Promjena tih faktora može biti okidač za masovno razmnožavanje - rekla je Sladonja za Glas Istre.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 08:43