APEL

‘Molimo vas, ne bacajte petarde. Evo kako izgledaju psi dok vani puca...‘

Najgore je životinjama koje žive vani i od kojih mnoge ne prežive pucnjeve u doba blagdana

Kujica Gipsy

 Facebook screenshot

Blagdansko vrijeme mnogim životinjama znači gomilu stresa, a mnoge ga i ne prežive. Krivac za to su zvuci petardi i vatrometa, kojima se svugdje proslavlja dolazak Nove Godine. Većina kućnih ljubimaca je u šoku, mnogima trebaju medicinski preparati da bi se smirili, treći se u panici znaju otrgnuti s uzice vlasniku i pobjeći. Na sve to treba dodati i životinje koje žive oko nas: slobodnoživuće mačke, ptice, glodavci... Mnoge od njih ne dočekaju prvi dan Nove, jer im srca stanu zbog straha.

Mnogi ne znaju kako točno izgleda kad se psi boje petardi. Zbog toga su volonteri iz virovitičkog skloništa objavili snimku na kojoj se to vidi.

- Kada pucate petarde i vatromete, to ovako kod nas izgleda… Ovo je naša bakica Gipsy koja se jako boji - stoji ispod snimke. a u pozadini čujemo pse kako uznemireno laju.

Brojne udruge apeliraju da se suzdržimo od pucnjave. Nekoliko trgovačkih lanaca je povuklo petarde iz prodaje, a više gradova je odlučilo da neće organizirati vatromet u ponoć, nego light show. Iz grada Rijeke su objavili kako će dio novca koji će se na taj način uštedjeti darovati upravo skloništu za napuštene životinje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 22:16