DELOŽACIJA

Mičite tu mačju nastambu, uime UNESCO-a!; ‘Hoće li im uskoro smetati i Anastazijino rusko ime?‘

Čistunci iz ‘Dubrovačkih muzeja‘ treniraju strogoću na 18-godišnjoj životinji koju obožavaju Dubrovčani

Anastazija

 Tonci Plazibat/CROPIX

Nejasno je kakav to inat tjera vodstvo Dubrovačkih muzeja da se danima iscrpljuje u svađi oko 18-godišnje mačke, ali zasad se čini da će biti puno veći broj onih koji su na strani "provokatora", nego muzeja.

Tamo se vodi bitka oko mačke Anastazije, simbola Dubrovnika kojoj je predsjednik Udruge Nazbilj Srđan Kera na trijem Kneževa dvora postavio nastambu, a muzej je potom naredio ukloniti.

image

Anastazija

Tonci Plazibat/CROPIX
image

Anastazija

Tonci Plazibat/CROPIX

Čovjek se potrudio - vlastitim ju je rukama radio 21 dan te je, posve duhovito, stilski uskladio s palačom koja datira u 13. stoljeće, namjestio unutar nje i jednu kraljevski-crvenu podlogu koja se Anastaziji, ali i brojnim okolnim mačkama, toliko dopala da je u kućicu vrlo brzo i uselila.

Stvar su popratili lokalni mediji, a fotografije Anastazije i njezina stambenog rješenja širile se društvenim mrežama, no vodstvo Dubrovačkih muzeja, na čelu s ravnateljicom Ivonom Michl, nije se složilo da kućica stoji na trijemu dvora pa je sirota Anastazija vrlo brzo - deložirana.

Pojašnjenje?

Riječ je o povijesnoj jezgri Dubrovnika koja je zaštićena kao lokalitet UNESCO-ove svjetske baštine u čiju kulturno-povijesnu cjelinu nikome nije dozvoljeno intervenirati, a posebno ne gradnjom zakloništa ili nastambi za životinje.

- U povijesnoj jezgri zabranjeno je postavljanje skloništa ili hranilišta za životinje te je svega toga svjestan i gospar koji je kućicu postavio - stoji u priopćenju Muzeja.

image

Anastazija i Srđan Kera

Tonci Plazibat/CROPIX
image

Anastazija i Srđan Kera

Tonci Plazibat/CROPIX

Ravnateljica Michl rekla nam je kako je kućica na trijemu završila kao posljedica provokacije predsjednika Srđana Kere koji je već prilikom postavljanja izjavio kako za nju nema dozvolu i da je spreman platiti kaznu.

- Muzeji tlocrtno upravljaju dvorom, uklanjamo boce, čikove i čepove, a sad bi trebali pustiti da čovjek stavi nastambu za mačku i time otvoriti prostor da se uskoro nastambe postave i za sve ostale mačke. Ako smo legalisti i ako poštujemo sve odredbe zakona, onda trebamo poštivati i odredbe o komunalnom redu - rekla je Michl.

Pored deložirane mačke Anastazije u srijedu se fotografirao i dubrovački gradonačelnik Mato Franković koji je pokazao razumijevanje za uklanjanje nastambe.

image

Anastazijina kućica

Tonci Plazibat/CROPIX
image

Srđan Kera

Tonci Plazibat/CROPIX

- Moguće da ta nastamba ne narušava nešto previše dvor, ali ja zbilja ne vidim potrebu da se mačke stavlja u nastambe. Pa te mačke su simbol grada, na trijemu obitavaju godinama i nikad nikome nije palo na pamet da im radi kućice. Osim toga, ako kućicu dobije Anastazija, onda će jedna trebati i za mačka Arčibalda pa onda jedna i za Plutona i tome nema kraja - izjavio je Franković.

Onaj koji je sve to "zakuhao", Srđan Kero, kaže nam da stvari treba opisati onakvima kakve jesu.

- Gradonačelniku ne smeta da se naslikava pred zidom Kneževa dvora koji je ispisan grafitima i črčkarijama, ali smeta nastamba za mačke. Žao mi je što nitko od njih očito ne prati što se događa u svijetu. Iz Ukrajine ljudi bježe iz svojih domova sa psima i mačkama, spavaju s njima u metoru, a nama smeta kućica za mačke - rekao nam je Kero koji je svoju nastambu u četvrtak preuzeo iz muzeja.

Hoće li im uskoro, pita se, smetati i što mačka ima rusko ime?

image

Anastazijina kućica

Tonci Plazibat/CROPIX
image
Tonci Plazibat/CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. svibanj 2024 03:57