LIFE LYNX

‘Malo je poznato kakav neobičan odnos imaju risovi s lisicama...‘

Premda je općepoznato kako oni najčešće love srne, mora se priznati kako je tim velikim mačkama jelovnik prilično različit

Risovi

 Life Lynx

Iz projekta Life Lynx objavili su zanimljivu crticu o risovima. Premda je općepoznato kako oni najčešće love srne, mora se priznati kako je tim velikim mačkama jelovnik prilično različit. Neće oni prezati ni od toga da ulove male glodavce, poput puhova. Tu su i male zvijeri, među kojima su najčešće lisice. Te dvije vrste životinja su važan dio prehrane mladih risova.

- Istraživanje iz Slovenije pokazuje da lisice čine četiri posto ukupne prehrane naše najveće mačke. Ris će ponekad i ubiti lisicu bez da ju pojede jer tako uklanja konkurenciju iz staništa. No lisice imaju i koristi od risa, te su najčešća vrsta koju bilježimo kako se hrani na ostatcima plijena risa - objavili su.

Life Lynx je bio međunarodni projekt spašavanja populacije risa od izumiranja. Tijekom više od šest godina trajanja projekta, njegovi sudionici su preselili 18 risova s područja Karpata u Sloveniju i Hrvatsku te zabilježili više od 30 njihovih potomaka.

- Danas u Sloveniji imamo oko 50 odraslih risova, oko 40 u južnom dijelu populacije i oko 10 u slovenskim Alpama. U budućnosti je cilj povezati ta dva dijela populacije, što je ključno za dugoročnu zaštitu risa u Sloveniji - poručuju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 13:18