PROKAZAO GA PAUN

Lihtenštajnski princ suočen s teškim optužbama: ‘Ubio je najvećeg medvjeda u Europskoj uniji‘

Trofejni lov na smeđeg medvjeda zabranjen je u Rumunjskoj 2016. godine, no dozvoljen je lov na ‘problematične‘ medvjede
Europski smeđi medvjed
 Delta Images/Imagesource/Profimedia

Zaštitnici okoliša sumnjaju da je lihtenštajnski princ tijekom lova u Rumunjskoj ustrijelio vjerojatno najvećeg živućeg medvjeda u Europskoj uniji, piše BBC.

Kažu da je princ princ Emanuel od Lihtenštajna dobio dozvolu za odstrel ženke medvjeda koja je nanijela štetu nekim farmama.

Ali nije upucao ženku već Arthura, 17-godišnjeg smeđeg medvjeda.

Princ još nije dao izjavu za medije, a pokušaji BBC-a da dođu do njega bili su neuspješni.

'Nemamo osobnih problema s princem', rekao je Gabriel Paun iz ekološke grupe Agent Green za BBC. 'Vjerujemo da je članstvo u lovačkoj udruzi zadovoljavalo njegove potrebe.'

Ured princa od Lihtenštajna kazao je novinskoj agenciji AFP da ne zna pozadinu ove 'privatne i osobne stvari'. No, naglasio je da je priroda 'jedna od temeljnih briga njegove obitelji i da je središnji element njihove predanosti ekološkoj i socijalnoj održivosti'.

Rumunjska nacionalna organizacija za zaštitu okoliša pokrenula je istragu o smrti medvjeda.

Nije potvrđeno da je princ imao lovačku dozvolu. Međutim, Gabriel Paun iz grupe za zaštitu okoliša Agent Green, pokazao je dokument za koji se čini da je dozvola vlasti lovačkom udruženju u Covasni kojom se princu odobrava nekoliko dana u ožujku za lov i u kojoj se navodi smrt medvjeda u selu Ojdula u Transilvaniji.

Trofejni lov na smeđeg medvjeda zabranjen je u Rumunjskoj 2016. godine jer je ta životinja zaštićena direktivom EU-a. No, dozvoljen je lov na 'problematične' medvjede koji nanose štetu. Aktivisti kažu da se lokalni farmer prije nekog vremena žalio na problem s tri ženke i njihovim mladuncima, ali da odstrel u ožujku nije riješio problem.

'Da biste dobili dozvolu, morate dokazati da ste učinili sve što je potrebno. Odbijanje dozvole je iznimka, a ne pravilo', rekao je Gabriel Paun. 'Jednom kada uklonite velike medvjede iz populacije, počinjete destabilizirati populaciju, tako da je taj medvjed imao presudnu ulogu. Bez medvjeda kao što je Arthur, postoji opasnost od parenja bliskih srodnika.'

Ministar okoliša, Tanczos Barna, potvrdio je da je izdano dopuštenje za odstrel medvjeda, ali nije iznio detalje o tome tko ga je dobio.

Šef rumunjske Nacionalne agencije za zaštitu okoliša, Octavian Berceanu, rekao je da je prošlog tjedna otvorena istraga zašto je ustrijeljen muški medvjed te da se sumnja na krivolov.

Kako su ženke daleko manje od Arthura, aktivisti vjeruju da je stariji alfa mužjak namjerno ciljan zbog svoje trofejne vrijednosti od 592,8 bodova od mogućih maksimalnih 600.

Ann-Kathrin Freude iz austrijske ekološke grupe VGT rekla je za BBC da je, koliko znaju, ubijanje Arthura najbolji rezultat ikad zabilježen. 'Stvarno je sjajan trofej ubiti jednu od ovih kultnih životinja - to je poput skupocjenog vina.'

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 12:22