UKLONJENA

Kućica u kojoj je zimus spavala stara mačka zbog turista postala nepoželjna u Kneževom dvoru

Ravnateljica Dubrovačkih muzeja Julijana Antić Brautović tvrdi da kod njih tijekom cijele godine nema mjesta za takve nastambice
 Ahmet Kalajdžić

Iz trijema Kneževa dvora u Dubrovniku uklonjena je kućica u kojoj je proteklih tjedana boravila sedamnaestogodišnja mačka Anastazija, piše Dubrovački vijesnik. Javila im je sugrađanka Katarina Uremović kojoj je to izuzetno teško palo.

- Molim Vas, provjerite što se događa i hoće li Anastaziji vratiti kućicu. Ona je jako stara i treba svu moguću brigu, ne može ostati beskućnica. U muzejima po Moskvi mačke su kućni ljubimci, reklamiraju ih kao atrakciju, kod Aje Sofije u Istanbulu stranci se slikavaju s mačkama koje žive kao bubrezi u loju, a kod nas ih se nenajavljeno deložira – ogorčena je gospođa Uremović.

image
Ahmet Kalajdžić

No, ravnateljica Dubrovačkih muzeja Julijana Antić Brautović tvrdi kako je kućica postavljena samo za vrijeme zime. Dozvola koju je ona dala nije se odnosila na cijelu godinu.

- U zimskim mjesecima u Gradu nema puno ljudi ni turista, tako da kućica nikome ne smeta. No, sad je već zatoplilo, pomalo počinje sezona, Dubrovački simfonijski orkestar u petak je imao prvi koncert s publikom i nije primjereno da pred ulazom u Dvor bude kućica. Zato sam rekla Nikši (Nikša Rudelić 'Rudela', portir Dvora op.a.) da je makne, a ako već treba negdje biti, može je se premjestiti u Porat. Kad opet zahladi i popuste gužve, vratit ćemo kućicu, kako je i dogovoreno. Sad kad očekujemo koncerte, izložbe, predstavljanja knjiga i druge događaje, vizura Dvora s mačjom kutijom jednostavno ne ide – izjavila je Antić Brautović.

image
Ahmet Kalajdžić

Na opasku Katarine Uremović da su mačja boravišta u drugim sredinama diljem svijeta turistička atrakcija rekla je kako se Dvor ne može uspoređivati s jednim, primjerice, Louvreom, koji je veći nego dijelu Dubrovnik.

- Kod nas nema mjesta za mačje kućice. Kad bismo im svima postavili takav smještaj, imali bismo Mačkograd pred Dvorom! Doma svi možemo imati mačke, kao što ih i gospođa Uremović kao očito velika ljubiteljica mačaka ima kod Pomorskog muzeja, ali u javnom prostoru im ne možemo postavljati kućice – poručila je ravnateljica Antić Bratutović, uz napomenu kako u Muzejiima jako vole dubrovačke mace, brinu se o njima i održavaju čistoću nakon što životinje obave nuždu. No, kućice u trijemu tijekom toplijeg dijela godine više neće biti dio 'dekora'.

image
Julijana Antić Brautović
Ahmet Kalajdžić

I dok u dubrovačkom muzeju za mačke nema mjesta, ima ga u brojnim drugim instutitucijama u našoj zemlji, koje se ne brinu da će postati Mačkograd. Dobro je početi s mačkom koji je nazvan baš po dubrovačkom piscu Ivanu (Djivi) Gunduliću. Taj mačak Djivo genijalno živi u knjižnici Filozofskog fakulteta u Osijeku, a redovno šeće po hodnicima te institucije. Ne zaboravimo ni Miška, mačka koji živi u Gradskom poglavarstvu u Rijeci, kao ni mačke koje žive u izdavačkim kućama, gradskim knjižnicama i raznim institucijama diljem zemlje.

Doduše, kako nam kažu poznavatelji prilika u Dubrovniku, ovakvo ponašanje ne čudi. Na kraju krajeva, u tom gradu još uvijek ne postoji azil za pse, kojega financira lokalna samouprava, što po zakonu mora. Postoji samo ilegalni azil kojeg vode sestre Sambrailo i koji već godinama zbrinjava baš sve životinje iz grada, a od Dubrovnika su financirani s 0 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 00:23