NEMA PAUZE

Krpeljima je ova zima sjajna, napadaju sve što stignu. Veterinari: ‘Molimo vas, štitite svoje pse‘

Veliki broj životinja ima piroplazmozu, tešku bolest koja za njih može biti kobna

Psi krpelje često 'pokupe' u visokoj travi

 Dhphoto/Stockimo/Alamy/Alamy/Profimedia

Da su krpelji aktivni i zimi, to znamo, no ova zima im je posebno sklona. Zadnjih mjesec dana veterinari diljem Zagreba kažu nam kako imaju više nego ikada pacijenata koji boluju od piroplazmoze, bolesti koja se prenosi ugrizom krpelja. Koji je razlog tome?

Ove godine vrijeme je zaista neuobičajeno toplo za zimu i temperature su puno više nego prošlih godina. Veterinari kažu i kako nemamo više periode hladnog i toplog koji se izmjenjuju u određenim periodima. Temperatura je uglavnom puno viša kroz cijelu godinu, pa su krpelji na tim temperaturama jako aktivni, a mnogi i zaraženi.

- U zadnje vrijeme je temperatura okoliša bila par dana viša, preko deset stupnje, pa onda se opet spustila oko jednog do pet stupnjeva Celzijusa. Ne možemo više striktno prognozirati kada će krpelj koja je aktivan prenijeti bolest, ali krpelja ima puno. To vidimo po tome što u zadnje vrijeme u našu ordinaciju dolaze psi s tipičnim znakovima bolesti.

To su povišena temperatura, malaksalost, gubitak apetita, povraćanje, krv u mokraći. U krvnoj slici obično nalazimo anemiju i manjak trombocita i hemoglobina. U težim slučajevima dolazi do zatajenja bubrega, a vrlo rijetko, ako pas ne dođe na vrijeme i ne liječi se, može uginuti - kaže nam veterinarka Silva Rakočević.

image

Silva Rakočević

Privatni album

Sigurna dijagnoza se može postaviti PCR testom, a pretraga traje par dana. Zato se još uvijek za bržu dijagnozu koristi razmaz krvi. Ako se uzročnici ne nađu u eritrocitima u razmazu krvi, to nije siguran znak da se životinja nije razboljela.

- Kako je bolest vrlo opasna, upozoravam vlasnike da je preventiva najbolji način zaštite. Najbolje da vlasnici svaki mjesec tretiraju svoje pse s nekim sredstvom koji je insekticid. To znači da će krpelj koja ugrize psa i koji je zaražen prije uginuti nego prenijeti bolest. Repelenti, poput ogrlica, zvučnih privjesaka i češnjaka nisu sredstvo za sigurnu zaštitu. Cjepivo protiv piroplazmoze ne postoji u Hrvatskoj, tako da opet upozoravam da je preventiva najbolji način borbe protiv ove bolesti. - zaključuje Rakočević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:27