VELIKI DAN

‘Konačno je naša 30-godišnja bitka završena i više nemamo farme krzna...‘

Iako je zakon predviđao sedmogodišnji rok za zatvaranje objekata, to se dogodilo i prije roka
 -/Ardea/Profimedia

Prošlog tjedna objavljeno je da su posljednje kune napustile norveške farme krzna, što bi značilo da je norveška industrija krzna ošla u povijest. Iz organizacije NOAH pozdravili su taj povijesni trenutak, jer su se upravo oni borili za zabranu uzgoja životinja radi krzna u Norveškoj još od 1989. godine. Sljedeći im je cilj da uvedu zabranu uvoza proizvoda od krzna, tako da se u toj zemlji ni ne mogu nabaviti predmeti od tog materijala.

Još 2018. godine norveška vlada je, nakon niza peticija građana, odlučila je zabraniti uzgoj krzna. Vlasnicima farmi dali su rok od sedam godina da zatvore sve farme krzna. Nije to iznimka - svaka zemlja kod zabrane krzna mora dati period od nekoliko godina, da se vlasnici takvih farmi prilagode novom zakonu i da pronađu nove poslove.

- Činjenica da su kavezi prazni već dvije godine prije roka spasila je tisuće životinja od patnje. Konačno je naša 30-godišnja bitka završena i Norveška više nema farme krzna - istaknula je Siri Martinsen, veterinarka i direktorica NOAH-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 05:20