PRITVORENI SU

Kod dvojice muškaraca pronađeno više od 1800 kilograma zaštićenih životinja iz Jadrana

Ovi organizmi često su meta ilegalnih trgovaca, koji ne mare za njihovu važnost u ekosustavu

Ilustracija

 Louise Murray/Sciencephoto/Profimedia/Louise Murray/Sciencephoto/Profimedia

U policijskom pritvoru završila su dvojica Talijana u čijem je teretnom vozilo pronađeno preko 1800 kilograma zaštićenih trpova, a kako su prijavljeni za trgovanje divljim vrstama prijeti im zatvorska kazna do čak dvije godine.

Splitska policija u petak je izvijestila da je dan ranije oko 14 sati u mjestu Svinca kod Trogira zaustavila teretno vozilo talijanskih registracija kojim je upravljao 42-godišnji državljanin Italije, dok mu je 52-godišnjak bio suvozač.

Pregledom hladnjače u teretnom prostoru policajci su pronašli 93 plastične kante u kojima su se nalazili trpovi, poznati i kao morski krastavci, koji su kao zaštićena vrsta obuhvaćeni mjerom trajnog lovostaja.

Kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da su Talijani prevozili 1817 kilograma trpova koji će kao zaštićeni morski organizmi biti predani ovlaštenom poduzeću "zbog uništavanja otpada životinjskog podrijetla", kažu u policiji.

Dvojicu osumnjičenih predali su pritvorskom nadzorniku i prijavili za trgovanje divljim vrstama za koje zakon predviđa kaznu od šest mjeseci do čak dvije godine.

Trpovi su jedna od morskih životinja koja je često na meti ilegalnih trgovaca. Love se jer se u nekim zemljama smatraju poslasticama. Kilogram ovih životinja košta od 100 do 500 dolara, a neki izvori spominju kako posao, iako je ilegalan, odlično ide jer se stotine kilograma ovih nesretnih životinja redovito love i prodaju izvan naše zemlje.

No, ono što je manje poznato je koliko su morski krastavci važni. Kad njih nema na morskom dnu, onda vlada manjak kisika, zbog čega nestaju svi drugi morski organizmi. Osim toga, pošto se hrane tvarima iz pijeska, kad ih nema, na dnu raste broj bakterija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 04:56