KAO OVCA DOLLY

Kineski znanstvenici tvrde: Prvi na svijetu smo uspješno klonirali ugroženu vrstu životinja!

Kažu kako je malena Maya, kako su je nazvali, savršeno zdrava te da na svijet uskoro dolazi još jedno mladunče

Polarni vuk

 -/Panthermedia/Profimedia

Znanstvenici u Kini tvrde da su klonirali polarnog vuka i nadaju se da će ta kontroverzna genetska metoda ubuduće biti korištena kako bi se spasilo životinjske vrste koje su na rubu izumiranja.

U ponedjeljak je tako kompanija Sinogene Biotechnology objavila kako je prije točno stotinu dana na svijet došla klonirana ženku koju su nazvali Maya. Čekali su da prođe neko vrijeme kako bi se uvjerili da je sa životinjom sve u redu, a onda su svima prezentirali svoj uspjeh. Tvrde kako je malena štene sivo-smeđih očiju, ima čupav rep i apsolutno je zdrava. Da bi to dokazali, tijekom predstavljanja su pokazali snimke Maye kako se igra i odmara.

- Nakon dvije godine truda i rada, uspješno smo klonirali polarnog vuka. To je prvi ovakav slučaj na svijetu - rekao je Mi Jidong, glavni menadžer te tvrtke. Pišu tako kineski državni mediji, a prenosi CNN.

Arktički odnosno polarni vuk je vrsta sivog vuka koja je na rubu izumiranja. Klimatske promjene ugrozile su im izvore hrane, a razvoj ljudskog društva pružio je pipke i do njihovih životnih prostora, koji su sada ispunjeni cestama i cjevovodima. Zbog toga je kineska kompanija prije dvije godine krenula u projekt, u suradnji s polarnim ZOO vrtom Harbin Polarland.

Da bi na svijet doveli Mayu, kompanija je koristila istu tehnologiju koja je primijenjena kod prve klonirane životinje, ovce Dolly 1996. godine. Uzet je uzorak kože vučice koja se također zvala Maya, iz nje su izvučeni dijelovi DNK i oni su onda spojeni sa psećim jajašcima. Stručnjaci su stvorili 85 takvih embrija, koje su umetnuli u maternice sedam kujica pasmine beagle. To je rezultiralo rođenjem jedne vučice. I nizom etičkih pitanja, koja sasvim sigurno muče brojne ljubitelje životinja.

No, etičke dvojbe ne muče znanstvenike, pa je kompanija već najavila da će uskoro na svijet doći drugi polarni vuk. Vjeruju da je kloniranje odgovor na izumiranje vrsta. Nije da su oni prvi kojima je to palo na pamet. U Maleziji znanstvenici rade na tome da na jednak način spase od izumiranja sumatranske nosoroge, a nisu daleko ni Amerikanci, koji se ovakvim postupcima koriste kako bi spasili iznimno ugroženog crnonogog tvora. No, za sada nijedna od tih životinja nije došla na svijet.

Trenutno je u tijeku šesto masovno izumiranje životinja. U petom je svijet ostao bez dinosaura i dogodio se prije 66 milijuna godina. Ovo trenutno je posve drugačije od dosadašnjih jer nije prirodno - izazvali su ga ljudi i događa se brže nego ijedno drugo. Već su s planeta nestale stotine vrsta i to zbog trgovine divljim životinjama, zagađenja, gubitka staništa i otrova kojima naša vrsta zagađuje okoliš.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 13:57