OČAJNIČKE MJERE

Kanada odlučila preseliti 40 šumskih bizona u Aljasku kako bi se spasila vrsta

Tijekom ranog 19. stoljeća broj šumskih bizona, koji su veći od ravničarskih, procjenjivao se na oko 168 tisuća

Bizon

 Sergio Pitamitz/vwpics/Sciencephoto/Profimedia

Kanadska vlada objavila je kako je odlučila preseliti oko 40 šumskih bizona iz sjeverne Alberte u Aljasku kako bi se uspostavila dovoljno velika krda tih životinja i tako osigurao dugoročni opstanak te najveće kopnene životnje u Sjevernoj Americi.


Šumski bizon u Kanadi ima status ugrožene vrste još od 2003. godine, a broj jedinki je i dalje u padu pa mu prijeti izumiranje ukoliko se nešto ne poduzme kako bi ih se zaštitilo. Zbog toga su poduzete baš sve mjere, s nadom da će uroditi plodom.


Tijekom ranog 19. stoljeća broj šumskih bizona, koji su veći od ravničarskih bizona, procjenjivao se na oko 168 tisuća na području sjeverozapadne Kanade i unutrašnjosti Aljaske, no već krajem 19. stoljeća ostalo ih je tek nekoliko stotina.


Na Aljaski je 2015. godine pokrenut projekt obnove populacije šumskog bizona u divljini te se procjenjuje kako je trenutačan broj jedinki te vrste na području zapadne Aljaske veći od 100.


Osim u Alberti, šumski bizon se u Kanadi može pronaći i u Britanskoj Kolumbiji, Yukonu te na Sjeverozapadnom teritoriju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 21:24