KOLUMNA VETERINARKE

Kako u vrijeme pucnjave smiriti svojeg psa? Nekoliko je mogućnosti, evo koja je najbolja!

Vlasnici ovih dana dolaze izbezumljeni u ordinaciju, pitajući stručnjake kako ljubimcu pomoći u ovo doba godine

Ilustracija

 David Pence/Stockimo/Alamy/Alamy/Profimedia

Došao nam je Božić, Nova godina je pred vratima i već su počela slavlja popraćena zaglušujućom bukom petardi (iako su ove godine zabranjene) pucnjavom, vikom i galamom. Mnogi naši kućni ljubimci opet će patiti od različitih stupnjeva straha od buke. Strah ili fobija u pasa je normalna emocionalna reakcija, kao odgovor na neki podražaj. Strah se u životinje očituje na više načina: počinje se skrivati, bjesomučno trčati, zauzimati ležeći položaj , tresti se, spuštaju uši iza glave, mogu imati raširene zjenice, spuštaju rep između stražnjih nogu, sline, laju...

U ovo blagdansko vrijeme životinje se najviše boje petardi i pucnjave. Možemo samo zamisliti neku situaciju u kojoj pas od 50 kilograma počne bjesomučno trčati po kući na zvuk petarde, rušeći sve pred sobom. Tada počinje prava noćna mora i za psa i za vlasnika. Vlasnici dolaze izbezumljeni u ordinaciju, pitajući nas veterinare kako pomoći u takvoj bezizlaznoj situaciji.

Takve vrste strahova kod pasa mogu se pokazati već u ranijoj dobi, ali najčešće u dobi od četiri i pet godina. Naravno, vrlo je teško kod malog šteneta od 4 do 6 mjeseci predvidjeti hoće li u budućnosti pokazivati neku vrstu straha. Zbog toga, veterinari koji se bave ponašanjem i psihologijom pasa, preporučuju da se štenci od najranije dobi upoznaju s bukom. Za tu se svrhu razni zvučni efekti, kao zvuk petardi, groma, motora, sirene, plač djeteta, pucnjave, snime na CD. Takav CD postoji u komercijalnoj prodaji.

Na taj se način pokušava desenzibilizirati psa na razne vrste strahova od buke. Ti se zvukovi u početku moraju puštati vrlo tiho (ne zaboravite da pas i mačka čuju puno bolje od ljudi), za vrijeme jela, spavanja, odmora ili igre. Postupno možemo pojačavati zvukove, do njihove normalne jačine, prateći pritom reakcije psa. Takvu vrstu vježbe možemo prakticirati i kod pasa koji su već pokazali strah od buke. Dalje, možemo , dok buka traje , puštati glasniju glazbu, probati psu začepiti uši vatom ili se igrati sa psom, da mu odvratimo pažnju od straha zbog buke.

Budući da je u ovo doba godine prekasno za desenzibilizaciju, koju je najbolje provoditi u „mirno“ doba godine , trenutačno nam se kao jedno od rješenja nude različiti lijekovi: sedativi, tablete protiv straha... Za takav način rješavanja straha vlasnik se u svakom slučaju mora posavjetovati s veterinarom. Ne bi preporučila da cijelo vrijeme dok traje pucnjava, od 23. prosinca do 2. siječnja držimo psa na sedativima. Jako je teško dozirati neki lijek koji će psa toliko smiriti da on ne reagira strahom, a da bude dovoljno budan da normalno reagira na vanjske podražaje, da se igra, da bude veseo i da komunicira s okolinom, onako kako bi mi željeli. Obično ćemo dobiti nešto u sredini, a ponekad i pospanog, nezainteresiranog kućnog ljubimca.

Možemo pokušati s manje štetnim preparatima, ali je ovdje učinak upitan. Postoje difuzori i sprejevi na bazi feromona, odnosno kemijskog spoja u čijem se okruženju psi osjećaju sigurnije i ugodnije. U prirodnoj formi feromone luče kuje u laktaciji i oni pomažu majci i štencima u boljoj komunikaciji. Često se štenci prerano odvoje od svojih majki, obično prije osmog tjedna starosti, a time ih naglo odvajamo i od kontakta s feromonima. Takvi su štenci vrlo često predisponirani da u životu razviju razne vrste strahova. Zato nastojimo da štenci ostanu uz majku što je dulje moguće.

Feromoni se u slučaju raspršivača otpušta postupno, pokriva oko 50 do 70 kvadrata prostorije. On mora biti uključen cijelo vrijeme , preko dana i noći, a jedna bočica traje oko mjesec dana.

Ono što bi preporučila vlasnicima pasa, a to se osobito odnosi na sve vlasnike štenaca, te ljude koji planiraju uzeti novog psa, da se posavjetuju s veterinarskim psiholozima i dobiju neke ključne informacije koje im mogu biti od koristi u budućnosti u životu psa. Tu osim pokazivanja straha od buke, spadaju i drugi razni oblici neželjenog ponašanja, kao razne vrste agresije, uništavanje pokućstva, mokrenje po kući, glasno lajanje i slično, koji mogu zagorčavati život i vama i vašem ljubimcu. Možda je dovoljan samo jedan razgovor i par savjeta stručnjaka da se vaš odnos iz nezadovoljstva promijeni u jedno lijepo i uzbudljivo druženje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 16:50